måndag 27 maj 2013

Veganpasta med en krämig sås av tomat, lök och silkestofu




Idag får det bli helt vegan på Köttfri måndag. Nykokt pasta - glutenfri här hos oss förstås - med en krämig och smakrik sås på plommontomater, lök, vitlök och silkestofu, och toppad med hackade svarta oliver.

Ni vet väl om att tomater innehåller en mycket kraftfull antioxidant som sägs skydda mot solens skadliga strålar? Lykopen heter den, och man tillgodogör sig den faktiskt bäst om tomaterna är upphettade. Det kan alltså vara en bra idé nu när solen börjar stråla lite starkare på oss att ladda med tomater i någon form, så laga gärna den här rätten. Eller varför inte en härlig tomat- och paprikasoppa med mynta och fårostcrème. Förutom att skydda mot solens skadligheter lär lykopen även kunna förhindra åderförkalkning och skydda mot cancer. Det finns t o m särskilt lykopenrika tomatsorter att köpa har jag sett.

Silkestofu är en lite mjukare tofu, nästan krämig i konsistensen, som ofta används i efterrätter, men som även kan användas i mer matiga veganska rätter som här. Du hittar den i asiatiska butiker men även i riktigt välsorterade hälsokostbutiker och vanliga livsmedelsbutiker.

4 portioner valfri pasta - jag tog glutenfri tagliatelle av majs

4 schalottenlökar, ca 120 g
3 vitlöksklyftor
1 burk plommontomater eller körsbärstomater -  gärna från Mutti eller Delizie
1 msk osötad tomatpuré
1 tsk örtsalt med ramslök - Renée Voltaire
½ paket silkestofu, ca 175 g
olivolja

hackade, svarta, urkärnade oliver
en rejäl "tuss" färsk timjan

Skala och grovhacka lök och vitlök. Det är inte så noga eftersom allt ska mixas så småningom.
Fräs hacket i rikligt med olivolja tills det blir mjukt och glansigt men inte brynt.
Tillsätt tomaterna, tomatpurén och örtsaltet och låt koka ihop på svag värme under lock ca 10 minuter.

Under tiden kokar du pastan enligt anvisning på förpackningen.

Mixa ihop tomat/lökröran med tofu, och smaka av. Tillsätt ev mer örtsalt efter smak.
Lägg upp pastan i djupa tallrikar, häll över tomat/tofuröran och toppa med hackade oliver och timjan.






4 kommentarer:

  1. Härligt med någon som verkligen står fast vid köttfri måndag! Vi äter vegetariskt 2-3 gånger, inte alltid på måndagar men vad gör väl det :) Pastasåsen ser krämig och härlig ut, det är väl tofun som gör det kan jag tro. Silkestofu har jag aldrig testat, borde väl göra det :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sara! Vi försöker också äta vegetariskt flera gånger i veckan. Det kvittar ju egentligen vilken veckodag det blir, men jag har tagit för vana att ha vegorecept just på Köttfrimåndagdagarna. Tycker absolut du ska testa silkestofu. Den är användbar just i vegomatlagning. Smakar i sig själv inte så jättemycket, men suger lätt upp smaker från annat, så det blir gott i slutändan. Må så gott!

      Radera
  2. De här tomaterna med det märket är ju såååå goda! Min mage klarar inte av färska/råa tomater...men uppvärmda är inga problem, dessutom det är då man få i sig lykopen! :)
    Idag hade jag faktiskt också en köttfri dag...var inte sugen på kötträtter...
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mutti och Delizie är mina favoriter också. Även Kung Markatta och Saltå brukar slinka ned i korgen. Vilken tur att du klarar konserverade och uppvärmda tomater Lana, och tur att det för ovanlighetens skull är den upphettade varianten som är nyttigast. Kul at du också hakade på köttfri måndag! Kram till dig också!

      Radera