torsdag 16 maj 2013

Glutenfritt formbröd med kakao


 
Tillbaka till ordningen och mina gamla "vanliga" glutenfria formbröd. Den här gången ett riktigt grovt och mörkt, maffigt bröd som smakar helt fantastiskt med smör och en bit ost. Receptet följer mina tidigare formbrödsrecept, så det är bara att följa anvisningarna så ser du hur du ska göra. Jag har ju tidigare utnämnt ett av mina bröd till världens nyttigaste, men vete katten om inte det blir delad pallplats med det här! Brödet är knökafullt med mineraler, antioxidanter av alla de slag, spårämnen, fettsyror och fibrer. Lova mig att du testar det!!

Och för dig som kanske är ny besökare här på bloggen. Kika gärna in här där jag ger lite tips när det gäller glutenfri bakning och visar bilder på olika mjölsorter.

Så här blev mixen den här gången:

5 dl ljummet vatten, ca 34 - 35 grader
50 g färsk jäst
1 msk kokossocker
½ dl pumpakärnolja
3 msk nyponmjöl - malt av hela nyponet, inte bara skalen
1 dl skalade hampafrön
1 dl mald chia
1 dl hampamjöl
½ dl solroskärnor
½ dl gula linfrön
2 msk rå kakao
2 msk mangofruktpulver (köpte jag här)
5 dl mörkt bovetemjöl
3 msk malda psylliumfröskal/fiberhusk
1 tsk havssalt

Följ tillagningsanvisningarna här så ska det inte vara något problem. LYCKA TILL!!

4 kommentarer:

 1. Låter fantastiskt! kan man ersätta jäst med bakpulver?

  Mvh Emilia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Emilia! Vad roligt att du blir sugen på att testa! Jag skulle dock inte rekommendera bakpulver i det här brödet. Jag bakar överhuvudtaget sällan matbröd med bakpulver. Om du inte vill använda jäst skulle jag hellre rekommendera att du använder bikarbonat som i det bröd jag länkar till i texten - världens nyttigaste. Antingen går du tillväga som i det receptet, eller också blandar du bara alla torra ingredienser och tillsätter sedan vätskan, dvs vatten + olja. 2 tsk bikarbonat blir nog lagom. Eftersom bikarbonat gärna behöver något syrligt för att brödet ska jäsa bra kan du antingen byta en del av vattnet mot fil eller yoghurt eller tillsätta någon matsked citronsaft till vattnet. Lycka till och hör gärna av dig och berätta hur det går!

   Radera
 2. Ojoj så mycket nyttigheter det är i det här brödet Kjersti... ska se om jag lyckas få tag på ingredienserna... för jag vill baka det! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara gör det Amy! Har precis ätit en skiva av det, tillsammans med Brie och klyftor av färsk mango till. Mums!

   Radera