fredag 17 maj 2013

Baconlindad sparris på quinoabädd med ägg- och citronsås
Jag älskar sparris, och nu är det verkligen läge att ta ut svängarna. Den svenska sparrisen - som är lite försenad p g a den sena våren - har precis börjat dyka upp i butiksdiskarna, och är aldrig så fin som just nu och de kommande veckorna. Passa på för allt i världen medan tid är! Framåt midsommar är säsongen över och vi får nöja oss med importerad sparris. Fryst och burkad finns förstås också året runt, men är inte riktigt samma sak.

Här har jag lagt den baconlindade sparrisen på en bädd av quinoa, som jag hällt en citronsås över. Mums, mums, mums.

Vegetariskt? Nej, sorry! I så fall föreslår jag att du hoppar över baconet, lägger sparrisen direkt på quinoan och slår ägg- och citronsåsen över sparrisen i stället.
LCHF? Jajamänsan! Den som inte behöver avstå kolhydrater kan byta quinoan mot råris eller vanligt ris om man föredrar det.

4 portioner quinoa - kokt enligt anvisning på förpackningen men med tillsats av lite buljongpulver

2 knippen sparris à 250 g
1 paket bacon

1½ dl grädde
½ dl koncentrerad sparrisbuljong
1 msk färskpressad citronsaft + rasp av ½ citron
2 stora ekologiska ägg
örtsalt med ramslök - eller något annat gott örtsalt
ca 35 - 40 g färskriven långlagrad parmesan

Koka quinoan enligt anvisning och låt ånga av. Bred ut i en smord ugnsform.
Bryt av den nedersta hårda delen på sparrisstjälken - den brukar spontant gå av där det är lagom - och förväll sparrisen några minuter i lättsaltat vatten. Kyl av i iskallt vatten.

Hacka de avbrutna nedersta delarna på sparrisstjälkarna grovt och koka dem 10 minuter i 1½ dl vatten + en aning salt. Sila av sparrisbuljongen och låt den koka ned till ungefär ½ dl.
Vispa ihop sparrisbuljongen med grädde, citronsaft, citronrasp, ägg och lite örtsalt och sjud såsen på svag värme under oavbruten vispning tills den tjocknar. Den får inte koka, för då riskerar den att skära sig och då blir det äggröra i stället för sås. Ta alltså från plattan när det börjar tjockna, och rör ned osten.
Bred ut såsen på quinoan.

Linda in sparrisen i baconskivorna, och lägg på quinoan. Gratinera i 250 graders ugnsvärme 10 - 12 minuter tills baconet fått fin färg.


6 kommentarer:

 1. Det där var smaskens!

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Tack för att du tittade in och varmt välkommen tillbaka! Jättekul att du blev lite sugen på min sparrisrätt. Hoppas du vill testa den. Må så gott och ha en fortsatt skön pingstdag!

   Radera
 3. Stina Persson29 maj 2013 20:12

  En jättegod maträtt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad glad jag blev Stina, och så kul att du gillade min sparrisrätt!! Tusen tack för din kommentar! Du missar väl inte att vara med i min utlottning av kryddor förresten. Må så gott och välkommen tillbaka!

   Radera