onsdag 22 maj 2013

Nyttiga, glutenfria varjedagkakor med hampamjöl, mörk choklad och mandel"Vardagskakor" finns i alla möjliga varianter och utföranden på olika bloggar och i olika kakböcker. Nåja, jag kallar väl mina för "varjedagkakor" då, med det lilla tillägget "nyttiga". För nyttiga är de mina kakor, med både omegarikt hampamjöl, mineralpimpade hirsflingor, antioxidantrik mörk choklad samt mandel, som förutom nyttiga fettsyror även innehåller E-vitamin och magnesium, och även lär vara stärkande för immunförsvaret och minska oxidativ stress. Det ni! Massor med goda ursäkter alltså för att unna sig MINST en kaka VARJE dag! Hm, det är nog rent av oansvarigt att låta bli!

Personligen tycker jag nog att kakorna är godast till te, men de passar också att äta till kaffet på maten - när man försöker hålla igen på det alltför söta och onyttiga, men ändå vill ha NÅGOT att knapra på. Det här matbloggandet har sina konsekvenser nämligen, både för maken och mig själv! Maten och bakverken slinker inte bara ner I magen, de sätter sig även PÅ magen!! I synnerhet när man har svårt att kasta det som inte blir tillräckligt bra för att blogga om, utan sätter i sig det också! Tack och lov hör misslyckorna till undantagen, men de finns!

Jag har gjort kakorna flera gånger och använt lite olika chokladsorter. En gång blev det rättvisemärkt choklad med halloncrisp från Divine, en gång blev det Anthon Bergs lingonchoklad, och nu senast testade jag en ren mörk choklad som är sötad med stevia.

22 kakor blev det av den här satsen.

2 dl rårismjöl
1 dl hampamjöl
1 dl hirsflingor
½ dl kokosblomssocker
1½ msk malda psylliumskal/husk
½ tsk bakpulver
125 g LF eller vanligt smör - alternativt mjölkfritt margarin
½ dl mörk råsirap - eller vanlig mörk sirap
1 äggvita
40 - 45 g mörk choklad, 70 - 85%
40 g oskalad mandel

Grovhacka choklad och mandel.
Smält smöret och rör ned sirapen. Låt svalna.
Lägg mjöl, flingor, socker, husk, bakpulver, mandel och choklad i en skål. Rör ned smör/sirap och blanda om. Bind ihop degen med äggvita. Låt stå och svälla ca 10 minuter, och rör om igen.
Rulla bollar - ungefär som lite större köttbullar - och lägg på bakpapprad plåt.
Platta ut kakorna med handen, Kakorna flyter inte ut alls, så du kan platta till dem så mycket som du vill.
Grädda i 175 graders ugnsvärme, strax nedanför mitten, i ca 14 - 15 minuter. Passa noga så de inte blir brända.
Låt antingen kakorna kallna på plåten, eller dra över hela papperet på ett galler.
Förvara kakorna lufttätt, och gärna lite svalt.2 kommentarer:

  1. Vilket härligt recept, med många spännande ingredienser! Kakorna ser goda ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Marja, roligt att du tycker det! De är av den lite rustikare sorten, men i mitt tycke väldigt goda. Extra bonus att dessutom få känna sig lite nyttig! Ha det bra!

      Radera