lördag 4 maj 2013

Glutenfria långpannerutor med krämig chokladglasyr och kokosströssel



Här kommer mitt "paradnummer" i en omgjord och glutenfri tappning. Precis lika god som originalet, jag lovar, så även du som inte har glutenbekymmer kan bjuda på den.

Kakan är väl inte våldsamt nyttig, men inte så våldsamt onyttig heller. Jag använder rårössocker i själva kakan och kokosblomsflorsocker i glasyren. Dessutom rå och obehandlad kakao både i smet och glasyr, och den är i alla fall våldsamt nyttig med superhögt ORAC-värde! Teffmjöl är dessutom kollossalt nyttigt (läs mer här).  Om du inte får tag på kokosblomsflorsocker (märket heter Aman Prana och jag köpte det på Lifeland i Stockholm) så går det förstås bra med vanligt florsocker också.

Så här gör du kakan, som räcker till många fikasugna, och här hittar du originalreceptet så som jag brukade göra det förr i tiden.

150 g LF eller vanligt smör - alternativt mjölkfritt margarin
1 dl LF eller vanlig mjölk - eller mjölkfritt alternativ för den som behöver eller önskar det
4 stora ekologiska ägg
2½ dl ljust rårössocker
1 3/4 dl teffmjöl
1 3/4 dl rårismjöl
2 msk rå kakao
2 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
2 krm salt

Glasyr:
125 g LF eller vanligt smör - alternativt mjölkfritt margarin
1 stort ekologiskt ägg
2 dl kokosblomsflorsocker
3 msk rå kakao
1 tsk vaniljsocker
ca 1 dl kokosflingor

Smält smör/margarin och tillsätt mjölken. Ställ åt sidan att svalna.
Vispa ägg och socker riktigt pösigt och fluffigt.
Blanda ihop mjölsorterna med kakao, husk, bakpulver och salt, och sikta ned i äggpöset omväxlande med smör/mjölken. Blanda om försiktigt men väl, och låt stå att svälla 5 minuter.
Smörj under tiden en inte alltför stor långpanna väl. Bred ut smeten och grädda ett snäpp nedanför mitten i 175 graders ugnsvärme ca 20 minuter. Känn med sticka att kakan är klar.
Under tiden kakan gräddas gör du glasyren.
Smält smör/margarin och ställ åt sidan att svalna lite.
Blanda ihop florsocker, kakao och vaniljsocker och sikta ned i en skål. Tillsätt ägget och vispa kraftigt. Tillsätt det avsvalnade smöret under fortsatt vispning tills glasyren är blank och krämig i konsistensen.
Låt kakan svalna några minuter och bred sedan på glasyren lite i taget så den får sjunka in lite. Strö över kokosflingor och ställ kallt. Skär i rutor.

2 kommentarer:

  1. Mmm...så gott! Perfekt att baka sådan smaskig kaka och njuta av den utan att få massor med ont i magen! :)
    Ha en fin lördag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. De här goda rutorna har nog mest konsekvenser för rondören PÅ magen! Risken är att man tar två! Ha en fortsatt fin helg du också!

      Radera