fredag 27 april 2012

Ugnsbakad lax med örtig lime- och vitlökssås



Ibland kan man köpa en hel, stor, vacuumförpackad laxsida till bra pris - i synnerhet till olika helger. Jag passade på när det var extrapris till påsk, och la laxen i frysen, och den kom till användning när döttrar och mågar kom hem för att hjälpa till med vårkrattning och diverse annat småjobb på gården.

Just det här receptet ger alltså en stor sats, det räcker till 8 - 10 personer som middag. Laxen passar också alldeles utmärkt på buffébordet inför vårens alla begivenheter. Varför inte till Valborg eller Första Maj? Jag ugnsbakar den i låg ugnsvärme, och den blir otroligt saftig och smakrik. Om du inte har krossade citronskal, kan du ersätta med rivet skal av en citron, och sedan täcka laxen med tunt skurna citronskivor.

2 kg färsk lax
3 tsk grovt Himalayasalt
1 tsk krossade, torkade citronskal
½ tsk hel vitpeppar
½ kruka persilja
½ kruka dill
ca 2 - 3 msk rapsolja

Lägg laxen i en långpanna, gärna på ett lätt oljat, stort folieark.
Mortla salt, ctronkross och vitpeppar, och gnid in laxen med blandningen.
Finhacka eller klipp persilja och dill, och fördela över laxen.
Ringla över rapsolja.
Ugnsbaka laxen i 125 graders ugnsvärme till en innertemperatur av lite drygt 50 grader. Då är laxen perfekt saftig.




Såsen är en riktig höjdare, och kan förstås också serveras till annan lax.

1 msk Dijonsenap
1 dl majonnäs
1 stor vitlöksklyfta - pressad
rivet skal och saft av en lime
½ kruka persilja
½ kruka dill
5 dl Turkisk yoghurt - ev laktosfri
1 tsk kryddblandning Himalayas Höjder - eller annan blandning, t ex italiensk salladskrydda eller Persaillade
ca ½ tsk salt
ca 10 varv med vitpepparkvarnen

Finhacka dill och persilja. Blanda ihop alla ingredienser till såsen, och ställ gärna kallt ett par timmar så smakerna hinner utvecklas.




 Servera laxen, varm, ljummen eller kall, med såsen, potatis och en sallad.



Lilla I stod över krattningen i år, och tog en slapparstund med lejonet Kurr i stället. Men nästa år kan hon nog vara med, med en egen liten kratta.



10 kommentarer:

  1. Ja, alltså det var den GODASTE laxen jag ätit, och jag tror resten som smakade den är beredda att hålla med! Ska försöka mig på nåt liknande ikväll! Yum yum!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du ska testa själv också. Hoppas det blir gott! Håller med om att laxen blev superghod!

      Radera
  2. OJ, OJ, OJ!!! Det där såg vansinnigt gott ut!
    Jag hamstrade också billig lax före påsk, så det där ska jag nog prova på att göra någon dag.
    Kommer tillbaka och kikar mer en annan dag. - Lägger till dig på Bloglovin, så jag hittar tillbaka. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är så välkommen tillbaka, Karin! Ha en finfin helg!

      Radera
  3. Ser jättegott ut :-) Och sött litet barnbarn du har :-)
    // Linda

    SvaraRadera
  4. Tack, Linda! Ja, hon är en riktig liten gullunge, och hela familjens stora glädje! Önskar dig en härligt solig vårdag!

    SvaraRadera
  5. Vilken kanon middag lax är en favorit

    SvaraRadera
  6. Håller absolut med, Milla! Lax är jättegott, och serveras ofta här i huset i olika tappningar. Önskar dig en fortsatt härlig helg!

    SvaraRadera
  7. Låter jättegott, är bara nyfiken på hur lång tid du har laxen i ugnen?!
    Mvh
    Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, Carina, jag kommer inte riktigt ihåg hur länge det tog i ugnen. Men eftersom jag alltid bakar laxen i låg ugnsvärme så tar det sin lilla tid. Den här laxen var ju också rejält stor, och ganska tjock över tjockaste delen, så det tog säkert 45 - 50 minuter. Allra lättast är det om du har en termometer som signalerar när laxen är klar. En bra digital termometer är en jättebra investering - om du inte redan har en. Ha det så bra, och lycka till med laxen!

      Radera