torsdag 12 april 2012

Ännu en variation på glutenfritt surdegsformbröd - den här gången med smak av havtorn


Idag är det internationella Lakritsdagen säger de som vet. Ska jag bjuda på något med lakrits? Skulle inte tro det! Lakrits är nästan det värsta jag vet! I synnerhet saltlakrits, jag får frossbrytningar och huvudvärk vid blotta tanken! Den enda gång i mit liv när jag varit hemfallen till lakritsmissbruk är när jag väntade vår mellandotter. Då fick jag plötsligt ett omåttligt begär efter mjuk lakritskola, och bar hem kassvis med Käck. Jag åt minst tre om dagen! Så fort Magdalena tittat ut i denna världen återgick jag till mitt gamla vanliga hataralltvadlakritshetertillstånd. När jag väntade första dottern åt jag omåttliga mängder leverpastejsmörgåsar med saltgurka, och hon gillar faktiskt fortfarande leverpastej! Hon fick nog smak för det därinne i magen! När det var dags för nummer tre var det kilovis med citroner som gällde. Helst på kongolesiskt vis med salt på! Omgivningen förfasade sig, men jag blev soligare och soligare, ju fler sura citroner jag åt. Visst är det konstigt vilka spratt kroppen kan spela en! Pikasyndrom kallas det visst.

Men idag är det varken lakrits, leverpastej eller citroner som gäller, utan ett hederligt, glutenfritt surdegsformbröd. Det var slut på brödet igen här hemma! Vad skulle jag hitta på den här gången? Jo jag fick för mig att jag skulle smaksätta brödet med kalltorkad havtorn, som jag köpte sist jag var i Hötorgshallen och botaniserade hos Pierias livs. Jag vet att ingen är riktigt ljum inför havtorn. Antingen älskar man eller hatar den. Hör du till den senare kategorin hoppar du förstås över allt i den vägen och håller dig till det du tycker om. Jag gillade i alla fall brödet skarpt. Förresten blir havtornssmaken inte särskilt framträdande, det blir bara en mild antydan till den.

Brödet är både glutenfritt och mjölkfritt, och fullkomligt proppat med nyttigheter, framförallt massor med Omegafettsyror av olika slag.

50 g färsk jäst
5 dl vatten, ca 35 grader
1 msk flytande honung - den här gången en rolig bovetehonung som jag hittade i hälsokosten
1/4 dl avocadoolja
1 dl pumpafrön
1 dl solroskärnor
1 dl chiamjöl
2 msk nyponpulver
1 dl gula russin
½ dl torkat havtorn - de är jättelätta, vägde bara 5 g
3 dl rårismjöl
3 dl bovetemjöl
1 msk fiberhusk
½ msk salt
3 msk surdegspulver

Lös jästen i det ljumma vattnet, och tillsätt honung och olja. Kör igång maskinen.
Blanda ned pumpafrön, solroskärnor, chiamjöl, nyponpulver, russin och havtorn medan maskinenh är igång.
Blanda mjölsorterna med husk, salt och surdegspulver, och tillsätt lite i taget av blandningen.
Arbeta degen riktigt väl, minst 10 minuter på lågt varvtal.
Klicka ned degen i en väl smord 1,5 liters form, täck över med bakduk, och låt jäsa en timme.
Grädda längst ned i ugnen, i 175 graders ugnsvärme, 1 timme.
Ta brödet ur formen och fortsätt grädda ytterligare 30 minuter.
Låt svalna på galler, väl inlindat i bakdukar. Skiva det tunt när det kallnat helt, och frys in. Ta fram det som går åt vartefter.

Bilder på de olika mjölsorterna hittar du här.







6 kommentarer:

  1. Och jag som avskyr kaviar ville plötsligt äta mackor med kall potatis och kaviar när jag väntade storasyster. Tänkte att jag äntligen hade blivit vuxen som tyckte att kaviar var gott. Sen föddes hon och jag avskyr kaviar igen. Men hon älskar kaviar! :-)

    SvaraRadera
  2. Åååå så "skönt" att höra att det är fler som avskyr lakrits. Jag har aldrig förtsått mig på tjusningen med den smaken!!!
    När jag väntade Trollet hade jag dille på kallt te och delicatobollar, hihi..

    SvaraRadera
  3. Visst är det lustigt hur kroppen kan reagera! Och Therése, skönt att ha en medsyster! Jag känner mig nästan kriminell som inte gillar lakrits. Åtminstone väldigt, väldigt konstig! Ha det bra båda två!

    SvaraRadera
  4. åh, det här ska jag spara och baka i sommar då jag har mer tid :) låter som ett mkt gott bröd!
    önskar dig en underbar helg! kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det, Molly! Jag älskar det här brödet, och återkommer ständigt till det. Det är både gott och nyttigt. Ha en fin helg du också, vi har ju utlovats fortsatt sommarvärme. Kram tillbaka!

      Radera
  5. Ja havtorn är verkligen en superprodukt och användbar till mycket!

    SvaraRadera