lördag 21 april 2012

Läckert krämig risotto med färsk sparris och räkorVad sägs om en härlig risotto som lördagsmys? Jag kan i så fall å det varmaste rekommendera den här riktigt läckra varianten med färsk sparris och räkor.

Oftast brukar man tillsätta vitt vin när man gör risotto -  det brukar jag också göra  -  men det går alldeles utmärkt att göra en helt "alkoholfri" variant med citron i stället. Välj ett riktigt bra risottoris, så blir den sådär härligt krämig som en riktigt äkta risotto ska vara. Ha en alldeles underbar lördag allihop!

1 vitlöksklyfta
½ gul lök
3/4 dl olivolja
4 dl risottoris
1½ liter hönsbuljong - jag tog 3 tärningar Fond du Chef till 1½ liter vatten
1 riktigt saftig citron - ca 3/4 dl citronsaft
75 + 50 g färskriven parmesanost
1 knippe färsk, grön sparris, 250 g
ca 250 g skalade, stora räkor - färska, frysta och tinade, eller inlagda på burk, det avgör du själv

Koka upp vatten med buljongtärningarna (det går bra att byta hönsbuljongen mot vegetarisk variant för den som hellre önskar det).
Skala och finhacka lök och vitlök.
Hetta upp oljan, och fräs löken mjuk och glansig under omrörning. Ska absolut inte bli brynt.
Tillsätt riset, och fräs runt under omrörning någon minut, så att riset också blir glansigt runtom.
Späd med buljongen lite i taget, och låt det koka in emellan. Tillsätt också citronsaften. Rör ofta i risotton. Efter ca 30 - 35 minuter brukar det vara klart (kan variera lite mellan olika rissorter), men smaka av för att vara säker. Riset ska ha lite tuggmotstånd inuti kärnan, men kännas mjukt och krämigt i övrigt.
Bryt av den nedersta hårda delen på sparrisen (låt den ev koka med i buljongen för extra smak), och koka den några minuter i lättsaltat vatten. Kyl av i iskallt vatten, och skär i mindre bitar. Spar knopparna till garnering.
Rör ned den större mängden parmesan och sparris i risotton, toppa med sparrisknoppar och räkor, och servera genast i djupa tallrikar med en rejäl driva extra parmesan som tillbehör.

2 kommentarer:

  1. alkoholen i vinet stannar ju inte.direkt kvar när du kokar det. Så det är ju redan alkoholfritt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har så rätt, broder Emil! Alkoholen dunstar när man lagar mat eller bakar med alkoholhaltiga drycker. Men det finns ju de som absolut inte vill använda alkohol överhuvudtaget - av olika skäl - och då kan det ju vara bra med alternativ. Men jag kanske borde ha skrivit vinfritt i stället för alkoholfritt för att vara tydlig. Ha en bra dag, och välkommen tillbaka!

      Radera