söndag 29 april 2012

Prinsessan på ärtens sagolika choklad- och mandelmarängtårta med bärkräm och färska blåbär
Den här månaden har Söta Saker temat Sagolikt för april. Och det är inte vad som helst som står på spel, utan en resa till en chokladbutik i Brighton i slutet av maj.

Först tänkte jag skicka in min andra marängtårta, men jag kunde inte komma på någon koppling till någon speciell saga. Jag har klurat och tänkt, och förkastat den ena idén efter den andra, men nu får det i sista minuten bli den här tårtan. Tjaha, och vad är det för sagolikt med den då? Kommer ni ihåg prinsessan på ärten? Hon som vaknade alldeles ledbruten och mörbultad efter att ha legat på en ärta, trots alla lager av madrasser och bolster, och därigenom bevisade att hon var en äkta prinsessa. Hon får vara förebild för den här tårtan med alla olika lager av chokladmarängbottnar och olika bärfyllningar. Att tårtan sen är sagolikt god skadar ju inte heller!

Bärpulvren köper jag från Immun eller Råvarufabriken.

6 äggvitor, ca 4 dl
3 dl ljust rårörsocker - vanligt socker går också bra, men jag brukar försöka undvika vitt socker
200 g mandelmjöl
4 - 5 msk kakao - gärna av råkvalitet

400 g Philadelphiaost naturell - ej lightvarianten
80 g ekologiskt florsocker, ca 1½ dl
1 msk hallonpulver eller jordgubbspulver
1 msk blåbärspulver
1 msk bananpulver

1 ask färska blåbär

Vispa äggvitorna med sockret till en riktigt fluffig maräng.
Blanda mandelmjöl och kakao, och vänd försiktigt ned i marängsmeten.
Rita upp 3 cirklar på 3 bakplåtspapper, och smörj med lite kokosfett.
Fördela smeten, en tredjedel på varje bakplåtspapper.
Grädda en plåt i taget ca 30 minuter, på 150 graders ugnsvärme. Ev kan du grädda flera samtidigt i varmluftsugna ca 125 grader, men flytta då plåtarna några gånger så värmen fördelas jämnt.
Dra över hela papperet på ett galler och låt bottnarna svalna helt.

Vispa Philadelphiaosten jämn och smidig med florsockret.
Dela upp smeten i tre bunkar, och rör ned bärpulvren, en smak i varje.
Varva marängbottnarna med bärkrämerna i den ordning du önskar. Jag tog hallonkräm, sedan blåbärskräm och sist banankräm.
Garnera med blåbären.


7 kommentarer:

 1. Vilken härlig tårta och prinsessan på ärten är en bra klassisk saga läste den senast för någon vecka sedan för några förskolebarn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De riktiga klassikerna står sig, och är gångbara och uppskattas idag också! Visst är det härligt! Önskar dig en underbar Valborgshelg! Här har vi precis fikat - ute för första gången i år - och njutit av vårvärmen.

   Radera
 2. Hjälp, vad gott det där ser ut!
  Spännande det låter med de där bärpulverna också! - Det ska jag ta och testa någon gång.
  Förstår att ni varit ute på stan idag, eftersom jag såg att ni bor i Uppsala. Forsränningen är ju verkligen något spektakulärt... :D
  Själv bor jag i Tärnsjö, så Uppsala är ju liksom "min" stad också, även om det är sex mil dit.

  SvaraRadera
 3. Trevlig helg skulle jag ju skriva också, men jag fick visst lite för bråttom... :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Karin! Önskar dig detsamma. Vet du, vi bor på rena bondvischan, några mil utanför Uppsala, så vi har inte åkt in till stan idag. Det har vi gjort så många gånger tidigare. I stället har vi ätit vår sillunch ute i vårsolen - för första gången i år. I kväll tänder vi en jättestor brasa på vår åker, och grannarna - som har bidragit med diverse grenar och gammal "bråte" brukar komma och titta också. Sen blir det korvgrillning och i bästa fall någon vårsång. Ett alldeles lagom Valborgsfirande för vår del. Ha det bra!

   Radera
 4. Mums! Den verkar jättegod verkligen!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Sandra! Inte alls så tokig faktiskt. Den är förstås godast alldeles nygjord när marängen fortfarande är frasig, men var faktiskt njutbar även efter en dag när den mjuknat och saftat till sig. Roligt att du kikade in hos mig. Välkommen tillbaka, och ha det bra!

   Radera