onsdag 25 april 2012

Man blir så glad av choklad - här några tips på god choklad

Tänk, idag skiner solen! Och himlen är alldeles blå! Man kanske ska våga tro på våren i alla fall. Fast igår gav jag mig ut på en promenad i solsken, och kom hem i störtregn, så man kan aldrig veta när det gäller april.

Choklad är gott! För att inte tala om hur nyttigt det är!! Rena rama hälsokosten! I alla fall om man väljer en choklad utan för mycket socker eller andra konstigheter. Choklad innehåller extremt mycket antioxidanter, och har länge varit känt som ett afrodisiakum. Bra för kärlekslivet med andra ord. Don Juan som ju var en hejare på det där med kärlek - eller i alla fall kärleksliv -  lär ha druckit mängder med choklad! Och nog låter det bra mycket trevligare - och lagligare -  än att stoppa i sig noshörningshornsextrakt, som lär ha samma effekt!

Choklad lär också vara bra för huden, bidrar till att den binder fukt bättre, vilket i sin tur resulterar i smidigare hy. I senaste numret av tidningen Hälsa läser jag också att mängden av flavonoler i kakao bidrar till en solskyddande effekt. Det finns alltså många ursäkter för att stoppa i sig en daglig dos choklad, och egentligen inga ursäkter för att låta bli!

Utbudet av choklad idag är helt enormt, både av "vanlig" choklad och ekologisk och rättvisemärkt choklad, och alla borde nog kunna hitta sin favorit. Om du inte tål mjölk rekommenderar jag dig att kika in hos Selected Seven. Där hittar du massor med härlig, helt mjölkfri choklad. Hela deras sortiment är mjölkfritt.
Jättegod choklad - även i rawkvalitet -  hittar du också på exempelvis Råvarubutiken och på Plushälsa.

Det här är några av mina favoriter när det gäller just ekologisk och rättvisemärkt choklad. Först ut en jättegod, ekologisk, lite ljusare choklad med hampacrisp. Den finns också i en mörk, 70%-ig variant. Märket heter hanf natur, och jag hittade chokladen i en hälsokostaffär i Stockholm. Hampa innehåller bl a massor med nyttiga fettsyror. Det finns andra märken med hampachoklad också, och bl a Renée Voltaire har en mörk  i sitt sortiment, men jag tycker faktiskt att denna är godare. Den har t o m fått pris för sin goda smak.

Både Divine, Rapunzel, Vivani, Mascao, Naturata och Green & Black är pålitliga märken när det gäller ekologisk och rättvisemärkt choklad. Alla märkena finns i ett otal olika varianter och smaker. Här är några. Den vita chokladen från Vivani med mango och kokos kan man bara inte få nog av, och chokladen med kokoskräm från Rapunzel är rent livsfarligt god!
Obs att den vita chokladen med crisp innehåler gluten - vetecrisp - och är förbehållen familjemedlemmar som inte är glutenintoleranta.
Plamil, Bonvita och Organica är de vanligaste märkena när det gäller s k veganchoklad, alltså garanterat mjölkfri choklad. Finns också i ett otal smaker. Många mörka chokladsorter är också mjölkfria även om de inte direkt saluförs som det. Läs på förpackningen helt enkelt!


Annan god choklad ser du i det här inlägget. Eller i det här.

4 kommentarer:

 1. Men ååååååhhhhhh vad du frestas!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur!! Men det är som sagt rena hälsokuren, så det är bara att äta och njuta!

   Radera
 2. Green&Black´s gillar jag. Mörk choklad med körsbär ex eller den ljusa med krisp. På Green i Malmö har de alla sorterna! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Green & Black´S hör verkligen till mina favoriter också, det finns så otroligt många olika smaker. Hm, synd att man inte bor närmare Malmö, alltså. Men det brukar finnas ganska många här i trakterna också.

   Radera