torsdag 19 april 2012

Supernyttiga raw-foodbollar med fikon, melonkärnor, cashewnötter och chiafrönDet pratas mycket om raw-food nuförtiden, och det verkar som om alltfler ansluter sig till den "dieten". Jag tycker också det är spännande, och blev ännu mer inspirerad efter att ha varit på kurs hos Fru C för ett tag sedan. Däremot tänker jag även fortsättningsvis äta alldeles vanlig mat också. Jag tycker alldeles för mycket om all möjlig mat för att binda upp mig vid en enda slags kosthållning. Ibland blir det LCHF-rätter, ibland blir det vegetariskt eller t o m veganskt, ibland blir det mer s k nordisk kost, ibland blir det raw-food, ibland Medelhavskost, och ibland blir det IFD-mat. Men jag försöker äta allsidigt och sunt, och undviker nästan jämt vitt socker, halvfabrikat, mat med för mycket tillsatser och alltför raffinerade produkter. Glutenfritt blir det alltid av nödvändighet.

De här bollarna är supergoda, och ett bra alternativ när man vill unna sig något gott men ändå hålla sig till det nyttiga. De fullständigt kryllar av antioxidanter och bra fettsyror. Rå choklad är bland det nyttigaste man kan äta, med ett extremt högt ORAC-värde, och chiafrön innehåller mängder med bra fettsyror, förutom en massa mineraler och vitaminer. Kakaomassan och den råa kakaon köpte jag hos Råvarubutiken, chiafröna på hälsokosten, och resten i vanlig ICA-butik.

1 dl melonkärnor
1 dl chiafrön
1 dl naturella, osaltade cashewnötter
ca 50 g mjuktorkade dadlar eller fikon
1½ dl vatten
50 g rå kakaomassa
1 msk rå kakaopulver
1 tsk vaniljpulver
½ dl ljus agavesirap

Lägg melonkärnor, chiafrön, dadlar och cashewnötter i blöt i vattnet över natten.
Lägg alltsammans i en mixer tillsammans med de övriga ingredienserna, och mixa till en jämn och slät massa. Du avgör själv hur finfördelad du önskar massan. Jag gjorde min massa riktigt finfördelad.
Ställ in i kylskåpet några timmar, och rulla sedan med lätt oljade händer bollar av massan.
Jag blandade en matsked kakao med en tesked vaniljpulver i en plastpåse, la i bollarna och skakade runt så de blev täckta runtom. Jag tror det hade varit bättre med något krispigt som kontrast till den mjuka massan, så rulla gärna i hackade cashewnötter, melonkärnor, kokos, solroskärnor eller något liknande.


8 kommentarer:

 1. De ser goda ut, men jag är mer, som du. Lite av varje är bäst! :)

  Raw-food innehåller alltid en massa nötter och det är jag tveksam till med tanke på allergier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förvisso innehåller många rawfoodrecept nötter, och är man allergisk ska man naturligtvis inte utsätta sig för det, men det fiffiga är ju att man nästan alltid kan ersätta med något annat. Solroskärnor, sesamfrön, pumpakärnor, melonkärnor osv. Men i övrig håller jag med, lite av allt (nästan!) är det bästa. Ha en skön helg!

   Radera
 2. Jättegoda! Som vanligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra att du gillade dem. Håller på med en ny omgång inför att du ska komma.

   Radera
 3. Åh, vad mycket nyttigt och spännande i! :-)
  Sitter just nu och planerar lite inköpslista till matlagning och då går jag in här såklart! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt om jag kan inspirera dig, Malin! Bollarna är både nyttiga och goda, så de kan varmt rekommenderas. Snöar det i Enköping? Det gör det här! Ha det bra!

   Radera
 4. Mmm, visst är det gott med diverse raw-foodbollar! Det gör jag också ibland. Har aldrig gjort med kakaomassa, dock. Det skall jag prova!
  /Maria B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var första gången jag använde rå kakaomassa också, Maria, men det ska bli fler gånger. Tycker absolut du ska pröva. Håller precis på med en ny, lite omarbetad variant, som kommer på bloggen så småningom om det blir lyckat. Ha en fin helg du också!

   Radera