måndag 30 april 2012

Fira Valborg med vårgrön spenatsoppa och pocherade vakteläggIdag är det Valborg, och vi går man ur huse - åtminstone här i Uppsala - för att hälsa våren välkommen. Ska vi våga tro att den har kommit på riktigt? Hoppas det! Igår hade vi i alla fall en helt fantastisk vårdag.

Traditionellt ska det väl ätas sillfrukost eller sillunch, och någon kanske t o m vågar sig på att ta fram grillen ur gömmorna, men jag tycker det passar bra att bjuda på en vårligt grön spenatsoppa med pocherade vaktelägg. Det är ju inte bara Valborg, det är måndag också, och därmed vegetariskt som står på menyn.

Ha en riktigt underbar Valborgshelg, vad ni än väljer att äta, och hur ni än väljer att fira!!

Jag hade hoppats att kunna bjuda på nässelsoppa, men det gick inte, nässlorna i vår nässelbacke har bara precis tittat upp ur myllan. Det får bli spenat som alternativ. Försök hitta riktigt färska vaktelägg, då håller vitan ihop bättre vid pocheringen.

300 g fryst, hel spenat
8 dl vatten
2 stora vitlöksklyftor
2 vegetariska buljongtärningar Fond du Chef
2 dl valfri grädde - ev alternativ för den som inte tål vanlig grädde

4 - 8 vaktelägg
3½ dl vatten
1 msk vit balsamvinäger
½ tsk salt

Koka upp vattnet med buljong, vitlök och spenat. Det går bra att lägga ned den direkt från frysen.
Småkoka under lock ca 10 minuter.
Tillsätt grädden och mixa soppan slät.

Koka upp vattnet till pocheringen i en låg vid kastrull, tillsammans med vinäger och salt. Sänk värmen så vattnet bara sjuder lätt.
Knäck äggen i äggkoppar eller små "medicinburkar" och låt dem försiktigt glida ned i vattnet. Eftersom äggen är så små gick det bra med fyra åt gången.
Låt äggen sjuda ca tre minuter, och lägg över dem i kallt vatten.
Servera soppan varm med äggen. Som liten förrätt räcker soppan till sex - åtta personer, som lunchrätt till fyra.
Jag testade två olika sätt att pochera äggen. Första gången gjorde jag som beskrivits ovan. Andra gången smorde jag små låga kakformar med lite olja och la i äggen. Sedan lyfte jag med en tång ned formarna i det sjudande vattnet. Båda sätten gick bra, men det senare gav lite jämnare form på äggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar