tisdag 1 maj 2012

Saftigt ugnsbakad fläskytterfilé med potatis och palsternacksmos samt mustig rödvinssåsÄnnu en härlig och solig vårdag! Hoppas att ni alla haft en fin Valborgsmässoafton, och nu är redo för Första Majfirande i vårsolens glans! Vi hade en riktigt härlig dag, och kunde sitta ute och äta och fika, innan det blev dags för traditionell  vårbrasa och så småningom korvgrillning. Hoppas att ni alla får en härlig dag idag, antingen ni går i något Första Majtåg eller kopplar av hemma.

Idag bjuder jag på ugnsbakad fläskytterfilé. Den kan man ofta få till ganska bra pris, och rätt tillagad blir den väldigt saftig och god. Jag rullar min filé i vitlökspeppar, salt och persilja, och ugnsbakar den på låg värme, 125 grader, tills innertemperaturen visar 70 grader. Då är den perfekt. Med ett gott och välkryddat potatis- och palsternacksmos och rödvinssås därtill blir det en god helgmiddag. Hoppas det smakar!

1 kg svensk fläskytterfilé
1½ tsk salt
1½ tsk vitlökspeppar
½ kruka persilja
smör/olja/ghi till att bryna filén i

600 g skalad potatis
400 g skalade palsternackor
vatten + 1 msk Renée Voltaires lantbuljongpulver
½ - 1 dl av kokvattnet
1½ dl valfri grädde
salt, vitpeppar från kvarn

1 morot
1 palsternacka
1 persiljerot
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
några kvistar persilja
2 dl vatten
3 dl rött vin
2 msk kalvfond
skyn som bildas av köttet, ca 3/4 dl
1 dl grädde
(1 tsk lingonpulver)
smör/olja/ghi till bryning
valfri redning, t ex maizenaredning eller arrowroot

Bind upp filén med bommullssnöre till jämn och fin form. Bryn den runtom i stekpanna. Jag bryner den alltså okryddad, och kryddar efteråt.
Finhacka persiljan och mortla ihop med salt och vitlökspeppar. Klappa in blandningen runtom filén, och lägg den i en ugnssäker form. Stick in en termometer i tjockaste delen, och sätt in i ugnen på 125 grader. Låt innertemperaturen gå upp till 70 grader.
Ta ut filén och låt den vila några minuter. Klipp bort snörena. Ta vara på skyn som bildats och sila den i finmaskig sil för att användas till såsen.
Tärna potatis och palsternackor, och koka mjukt i vatten med tillsats av buljongpulver. Häll av, men spar 1 dl av kokvattnet. Mosa/stöt, och späd med kokvatten och grädde lite i taget tills du får det "lagom". Smaka av med salt och rikligt med vitpeppar.Skala och finhacka morot, palsternacka, persiljerot och lök. Hetta upp matfettet, och fräs några minuter under omrörning. Tillsätt vatten, vin, persilja och fond, och låt koka tills ca 2 dl återstår. Sila ned i en ren kastrull. Tillsätt den silade skyn från köttet samt grädden, och koka upp på nytt. Smaka av (jag tillsatte också lite lingonpulver), tillsätt ev mer fond eller salt, och red såsen till önskad konsistens.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar