tisdag 10 september 2013

Lyxig plommonäppelkräm med vanilj, kanel, kardemumma och nejlikor



Jag älskar kräm! Och då menar jag RIKTIG kräm, inte de bleksiktiga imitationer på kräm som man hittar på butikshyllan. Tycker du att jag låter hård? Tja, kanske, men titta nästa gång du handlar, på innehållsförteckningen på krämtetran, så upptäcker du hur lite riktiga bär/frukt en förpackning innehåller, och hur mycket socker och annat som gömmer sig i krämerna. Det är faktiskt busenkelt att koka egen kräm, och då kan du dessutom själv avgöra hur mycket socker du har i.

Här har jag blandat plommon och äpplen, hälften vardera, men du kan blanda frukt i vilka proportioner du vill. Med lite extra värmande kryddor blev det en jättegod kräm, som avnjöts lite ljummen med gräddmjölk.

Än är det långt kvar till jul, men vet ni vad! Jag tror bestämt att jag såg tomten kika fram bakom husknuten och lystet vädra och sniffa i luften när de förföriskt juliga kryddångorna spred sig!

500 g skalade och urkärnade äpplen
500 g urkärnade plommon - ev också skalade
5 dl vatten
3 - 4 msk kokosblomssocker
½ vaniljstång - snittad och urskrapad
2 kanelstänger
5 torkade kryddnejlikor
4 torkade kardemummakapslar, lätt krossade
2 msk potatismjöl + lite kallt vatten att rör ut i

Gör i ordning frukten. Skala, kärna ur och skär i mindre bitar. Obs att den angivna mängden avser färdigberedd frukt.
Koka upp vatten med socker och kryddor och låt koka ihop en minut. Lägg gärna nejlikor och kardemummakapslar i en stor tesil eller kryddgömma så är det lätt att fiska upp dem ur krämen sedan.
Lägg i frukten och koka den mjuk under lock på svag värme. Koktiden kan variera beroende på äppel- och plommonsort. Min kräm kokade lite knappt 7 minuter.
Ta krämen från plattan. Vispa ut potatismjölet i lite kallt vatten och rör ned under noggrann omrörning så det inte bildas potatismjölsklumpar.
Ge krämen ett hastigt uppkok och låt den sedan svalna.
 

6 kommentarer:

  1. Åh, så smaskigt! Älskar plommon! :)
    Undrar om man kan göra samma sak fast med äpplen...
    Ha en fin dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart det går att göra med bara äpplen! Ha en fin dag du också!

      Radera
  2. Det är ju helt galet, när man gör en uuuunderbar kräm själv på typ 3 ingredienser medan köpeditot innehåller så himla mycket mer konstigheter. Allt för hållbarhet och så mycket smak för så lite pengar som möjligt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så sant Sara! Ibland kan det knappast ens kallas fruktkräm tycker jag! Det är ju så otroligt enkelt att göra egen kräm, och framförallt blir det sååå mycket godare!

      Radera
  3. Kräm, riktigt sådan, det är barndom det! Jordgubbskräm och rabarberkräm tillhörde våra favoriter, gräddmjölk på, så gott så. Härliga tider!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst doftar det barndom om kräm! För min del blev det mest mangokräm i buschen, gott det också! Det kanske jag skulle ge mig på igen, det var ju en idé!

      Radera