tisdag 24 september 2013

5:2-dieten och 16-timmarsfasta - hetaste trenderna just nu!
Har du hört talas om 5/2 dieten? Skulle tro det! Du kan nästan inte ha undgått det, för varenda tidning med självaktning (möjligen med undantag av Fiskejournalen och Poker Magazine), både kvällstidningar, hälsotidningar och allehanda "vanliga" veckotidningar skriver om dieten. Kändisar förespråkar den och "experter" uttalar sig. Som vanligt är experterna oense och debattens vågor går höga. Metoden är den absolut hetaste just nu när det gäller hälsa och viktnedgång, och den verkar ha blivit rena rama folkrörelsen, ja snudd på en religion, i alla fall för de riktigt "renläriga". Man pratar också om periodisk fasta, 16-timmarsfasta, halvfasta eller lättfasta, men det är i princip variationer på samma tema. Det handlar om att växla mellan "vanliga" matdagar där du i princip får äta vad du vill, och dagar med mindre mat så att magen och hela kroppen får vila. Som alltid när något blir trendigt,  översvämmas nätet plötsligt av 5:2-bloggar, och bokhandelsdiskarna av 5:2-kokböcker.

Den engelske läkaren Michael Morsley är pappa till metoden, och hans bok "5/2 Dieten" toppar visst alla bokförsäljningslistor tillsammans med svenska kokböcker som förespråkar dieten.

Vad går det hela ut på då? Jo,under 2 dagar håller man nere sitt kaloriintag till 500 kcal för kvinnor och 600 kcal för män, och de övriga 5 dagarna äter man "som vanligt". Vilket förstås inte innebär att man ska börja sin "vanliga" dag med prinsesstårta till frukost eller vräka i sig godis, pommes frites eller andra onyttigheter urskiljningslöst. Vilka dagar man väljer som lågkaloridagar kvittar, men ofta brukar man föreslå måndagar och torsdagar. De dagarna äter man en lättare frukost (ex vis en omelett, keso och bär, en liten portion gröt, en näringsrik smoothie eller liknande), och sedan middag på kvällen (grönsaker med lax eller kyckling eller en varm soppa t ex). Under dagen i övrigt dricker man bara vatten, buljong, örtteer eller grönsaksavkok.

En annan variant är att man låter magen vila helt från fast föda under ca 16 timmar. Man äter t ex en tidig middag, och sedan inte någon fast föda förrän vid lunch påföljande dag. Det urgamla rådet att inte äta något senare än kl 18 på kvällen kanske inte var så dumt när allt kommer omkring! Varför inte hoppa över kvällsmackan och bara ta en kopp te eller lite varm buljong? Då får magen ju nästan med automatik vila åtminstone 12 timmar fram till frukosten nästa dag.

Fördelen med 5:2-dieten jämfört med andra viktminskningsmetoder är att det är lättare att hålla ut när man vet att det bara handlar om en dag och att man nästa dag får äta som vanligt igen. Dessutom behöver man de övriga dagarna inte hålla någon krånglig diet, utan kan vara social, delta i umgängeslivet och äta ungefär som man annars brukar. Dieten är också flexibel såtillvida att man kan byta dag om man ex vis skulle bli bjuden på kräftskiva eller något annat trevligt på "fel" dag.

Enligt Michael Morsley och en del andra experter handlar det inte bara om viktminskning utan framförallt om förbättrad hälsa. Vi är enligt MM inte skapta för att äta de stora mängder mat, och framförallt inte så OFTA som vi gör nuförtiden. Historiskt sett avlöstes perioder med god mattillförsel av perioder med snål tillgång på mat. När kroppen går lite på sparlåga och inte hela tiden behöver jobba för att smälta maten spottar cellerna upp sig, jobbar effektivare och får nytt liv. Det i sin tur leder (enligt vissa experter är det väl bäst att tillägga) till bättre hälsa och bättre värden både när det gäller blodtryck, socker och kolesterol. Det ska också kunna bidra till förbättrat immunförsvar och minskade inflammationer i kroppen. De flesta sägs må bra av dieten, men den ska inte praktiseras om  man är gravid, ammar, har någon allvarlig sjukdom (absolut inte vid medicinskt behandlad diabetes då den kan vara direkt livsfarlig) eller tendens till ätstörningar. I det senare fallet kan dieten trigga igång destruktiva ätmönster.

Och ärligt talat! Hur många av oss har ett helt avspänt och okomplicerat förhållande till maten och våra kroppar? Är vi inte lite "ätstörda" nästan allihop, även om det inte tippat över till annorexi eller bulimi? Vi väger och mäter oss i tid och otid, nyper i våra muffinsmidjor och förfasar oss över bullmagar, gäddhäng och ridbyxlår, räknar kalorier och kolhydrater, och köper slimmande underkläder som ska få oss att se smalare ut. Nejdå, jag är inget undantag! Jag tror säkert att många mår bra av 5:2-dieten och klarar av att hantera den, men jag kan också känna viss oro för att den - liksom en del andra dieter - kan sätta igång ovälkomna processer av kontroll och kroppsfixering.

Förresten! Egentligen är 5:2 dieten en välfärdslyx! I stora delar av världen är fastan en högst påtaglig och påtvingad verklighet.

Jag har alltså inga planer på att rätta in mig i 5:2-leden. Jag tror visst att det kan vara bra för kroppen att hålla igen på matintaget emellanåt, men inte på ett lika stereotypt och kontrollerat sätt som fastedieterna förespråkar. Har man varit på fest och ätit lite för mycket kan det väl vara klokt att ta det lite lugnt med maten dagen därpå. Kanske nöja sig med en smoothie, en sallad och en lättare soppa den dagen?

Jag tror på naturlig, giftfri, näringsrik, vällagad och god mat med så få tillsatser som möjligt, hyfsat regelbundet och i lagom stora portioner. Massor med frukt och bär, grönsaker och rotfrukter, bra proteinkällor, rena och nyttiga oljor, frön och nötter av alla slag, och sparsamt med socker och processade produkter. Lever man så till vardags finns det utrymme för lite utsvävningar då och då  Framförallt tror jag vi behöver bli bättre på att lyssna in våra kroppar och känna efter vad vi behöver, både när det gäller mat, aktiviteter och vila/sömn.

Tänk om vi alla kunde bli som lilla I! Hon äter glatt det som bjuds tills hon blir mätt utan att bekymra sig om kalorier eller att magen putar. Hon är glad och tillfreds i sin kropp och använder den fullt ut. Tänk om vi alla kunde bli mer nöjda med våra kroppar och känna tacksamhet över att de faktiskt fungerar (för det mesta i alla fall). Våra kroppar har rätt att bli behandlade som de MIRAKEL de faktiskt är!!!
 

8 kommentarer:

 1. Kunde inte sagt det bättre själv :-)
  Ha en bra dag! Kram!

  SvaraRadera
 2. Tack, väldigt intressant att läsa och vilken utförlig beskrivning av dieten. Jag följer ingen diet, utan försöker äta näringsrik och god mat blandat med regelbunden motion. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som ett klokt förhållningssätt Katarina! Tror också att det är det allra bästa. Sen kan man förstås ha olika preferenser och inriktning på kosthållet i alla fall, och t ex vara vegetarian som du eller blandkostare som jag. Och vara "onyttig" eller "nyttig" både som vegetarian och blandkostare. Jag har träffat veganer som i stort sett levt på vit pasta och ketchup - och det är inget jag skulle rekommendera! Ha det bra nu under Finlandsbesöket!

   Radera
 3. Härliga tankar!
  Tycker det är skrämmande hur stor genomslagskraft alla nya "mirakel-dieter" har... och speciellt 5:2..... Alla har de en gemensam nämnare, ett försök till en quick fix och ett försök att reda upp i det inre surret, sorgen och olyckan. NÄR ska vi äntligen förstå att lyckan inte sitter i varken eventuella fettvalkar, bristningar eller siffror på vågen?
  <3
  Ha en härlig vecka och tack för din kommentar!
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du, det kommer nog ta tid! Vi får försöka hjälpas åt och med gemensamma krafter försöka förmedla ett annat budskap. Ha en fin fortsatt vecka du också! Kram tillbaka!

   Radera
 4. Alla dessa dieter är så tröttsamma tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med! Massor med lycka till på vägen mot ett helt friskt liv!! Kram!

   Radera