torsdag 19 september 2013

God mat i Warszawa - men inte så lätt leva glutenfritt

Igår fick ni ju några glimtar från min och dotter Magdalenas lång-weekend i Warszawa. Idag tänkte jag koncentrera mig på födointagen. Vi åt massor med god mat, men låt mig säga det med en gång. Det är inte alldeles lätt att leva glutenfritt i Warszawa - och det förmodar jag gäller hela Polen. Jag rekommenderar å det varmaste att man har med sig de informationskort som man gratis kan trycka ut på olika språk via Celiakiförbundet. Det förutsätter dock att man är medlem och har möjlighet att logga in på medlemssidorna. Kortet var mig till stor hjälp eftersom språkkunskaperna i engelska hos Warszawaborna var mycket skiftande och ibland närmast obefintliga.

Man äter mycket piroger och dumplings med en massa olika fyllningar, pannkakor, munkar med eller utan glasyr och både i salt och söt tappning, tjocka våfflor med sylt och grädde och även andra bakverk, och överallt ser man människor som går omkring på gatan och mumsar i sig av dessa godsaker. Det finns också fantastiska caféer, men det fanns inte ett enda glutenfritt alternativ att uppbringa någonstans. I alla fall hittade inte vi något. Vi var på ett jättemysigt chokladcafée, där jag trodde att jag åtminstone kunde få varm choklad eller praliner, men det rekommenderade inte personalen. Jag fick en fruktsallad i stället. På det tjusiga och berömda Café Bristol - som ligger inhyst i samma hus som hotellet med samma namn - garanterade man dock att den varma chokladen var glutenfri, och den smakade helt fantastiskt! Som flytande tryffel! Glass kunde jag också äta. I övrigt åt jag mest risotto, rent kött med grönsaker, lax och sallader, medan Magdalena kunde ta ut svängarna lite mer.

Vi bodde på ett jättefint, 4-stjärnigt centralt hotell som hette Mercure Warszawa Grand . Frukostbuffén innehöll det mesta man kunde önska - t o m en återställare vid behov! Frukt och fruktsallader, yoghurt, olika slags mysli, frön och nötter, grönsaker, skinkor, korvar och kallt kött, ostar av olika slag, sill, lax, olika grönsaksinläggningar, pickles, bacon och korvar, kokta ägg och äggröra, pannkakor, grovt bröd, croissanter och munkar, olika slags marmelader och honung, samt naturligtvis juicer, kaffe och te. Till hotellet hörde också en resturang som var öppen sent på kvällen och där man kunde äta både varma och kalla rätter - eller bara ta en drink eller kaffe.

På den italienska resturangen Trattoria Ruccola åt vi ett par gånger, både lunch och middag. Ljuvlig risotto, mört kött och fina grönsaker. Omdömen hittar du här.





På hotellresturangen åt jag oxfilé med bönor och rödvinskokta smålökar, medan Magdalena satsade på hemgjord hamburgare med spännande tillbehör.



 Gofika på legendariska Café Bristol. Bakelserna och tårtorna såg läckra ut, men var förstås no no!!





På en bar alldeles i närheten av vårt hotell fick man komponera sin egen drink. Det fanns inte ens någon drinkmeny eller färdiga förslag. Vi gav bartendern - en yngling i gladrutig kilt -  fria händer att komponera en fruktig drink utan alkohol, och det klarade han med glans. Rena konstverken, förutom att de smakade underbart!





Är man i Polen måste man förstås testa piroger och dumplings. Om man kan! Och det gör man företrädesvis på kända på Zapiecek i Gamla Stan. Kedjan finns även på andra ställen. Omdöme hittar du här. Jag valde god lax med vitlöksspenat. Inte dumt det heller! Och så beställde vi hett, kryddigt vin eftersom vi höll på att frysa ihjäl! Trots att vi nödshoppat vantar!





Silk and Spicy - som var så fullbokat att vi fick klänga oss upp på de sista barstolarna - åt Magdalena Pad Thai med kyckling och jag knaperstekt, kryddig anka med apelsin och fyra olika såser. Fräsch sallad med rostade sesamfrön och annat smått och gott därtill. Sanslöst gott!




Tja, sedan hann vi med en hel del annat också. Vi låg inte på latsidan när det gällde matintaget! Caesarsallad i Lazienkiparken, minestronesoppa och kycklinggryta till lunch på en liten tvärgata till Novy Swiat, fantastisk Sirloinstek på ett helt nyöppnat ställe som ännu inte hade någon hemsida (Meat-ing Place) och så en och annan glass och kaffe. Sammantaget en väldigt lyckad matresa som ni ser! Och i morgon bjuder JAG på mat igen! Då blir det en italiensk pastasås som ni inte får missa!








30 kommentarer:

  1. Så mycket gott! Jag kan tänka mig att det inte är det lättaste att få glutenfri mat, för det är inte alltid så enkelt med vegetariska maträtter heller. Ha en fin dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vegetariskt såg jag faktiskt en hel del, i alla fall på de resturanger vi var på. Men glutenfritt var ingen självklarhet, även om det gick att lösa.

      Radera
  2. Åh jag blir hungrig av att se allt det där! Sugen på mat och att åka till Warzsawa också! Söta är ni också, ikapp med alla bakelser :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, jag är inte så söt just nu kan jag försäkra!

      Radera
  3. Du verk ha kunnat hitta mycket gott ändå! Men jag kan tänka mig att det är svårt mer specialkost i Polen - fick det intrycket när vi var där för något år sen. Funderar på om glutenallergi inte är så utbrett där, och varför det är så? Hmm...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte heller. Med tanke på all mjölmat tycker jag att fler skulle riskera glutenintolerans även där, men jag såg inga glutenfria alternativ i butikshyllorna heller, så det är nog inte så vanligt.

      Radera
  4. Sitter och dreglar här.. så mycket gott! Vi ska till Gdansk, hoppas vi hittar lika god och glutenfri mat där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas ni får trevligt! Men ta med dig informationskort, det rekommenderar jag verkligen! De är till stor hjälp när det blir språkförbistring.

      Radera
  5. Av alla restauranger jag har basökt i Polen minns jag bäst New Orleans i Warszawa. Bra mat, serveras på ett skönt sätt.Trevliga seritörer. Om jag kommer tillbaka till Warszawa, besöker jag denna restaurang en gång till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar och ditt tips Eskil!! Jätteroligt att du hörde av dig! Det återstår att se om jag kommer dit igen, men andra Warszawaresenärer får lägga din rekommenderade resturang på minnet. Spännande stad är det verkligen! Ha det bra!

      Radera
    2. I Warszawa i Polen kan jag rekommendera en jättefin restaurang, New Orleans Gentlemen's Club & Night Restaurant. Mycket bra mat och en oförglömlig stämning.

      Radera
    3. Tack snälla, anonym! Alla tips mottages tacksamt. Det var uppenbarligen flera pärlor som vi missade - trots att vi gjorde vad vi kunde för att hinna med så mycket som möjligt. Men man hinner inte allt på några få dagar. Jag tror bestämt jag får åka dit igen! Tack för att du hörde av dig, och må så gott!

      Radera
    4. Det är förståeligt att du gjorde vad du kunde. Warszawa är en stor stad så att det skulle vara svårt att se och äta överallt. När det gäller New Orleans eftersom jag rekommenderar också att tjäna himlen på en plåt :)
      Signe

      Radera
    5. Som sagt, jag får nog åka till Warszawa igen! Men närmast hägrar London om några veckor. Få se vad jag kan hitta där! Tack för att du hörde av dig, och ha det så bra!

      Radera
    6. Då jag var i Warszawa, besökte vi New Orleans Gentlemen's Club & Night Restaurant. De lockar med ett brett utbud av olika sorters drycker och tro på mig, ni kommer inte att hitta ett sådant erbjudande i Sverige! ;)
       

      Radera
    7. Tja, det var uppenbarligen en miss att vi inte hittade till New Orleans eftersom så många rekommenderar just den resturangen. Nästa gång så!!!

      Radera
  6. Under semestern i Warszawa letade vi efter en reastaurang, där man kan äta någon utsökad mat. Vi gick på New Orleans. Vi fick jättegod mat för hela familjen.

    SvaraRadera
  7. I Polen i Warszawa spiste jeg en veldig smakfull middag i New Orleans. Jeg synes maten er på verdens nivå, veldig smakfull. Jeg kom der ikke med hensikt, men jeg angrer det ikke!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja, det verkar inte vara någon tvekan om vilken resturang jag ska besöka om jag kommer till Warszawa på nytt!

      Radera
    2. Jeg var i Warszawa i New Orleans Gentlemen's Club & Night Restaurant for noen dager siden og kjøpte open bar for 150 zl. Det er en veldig lav pris for slik alkohol og det er danseshow av vakre dansere.

      Radera
    3. Den beste klubben jeg var i i Polen i Warszawa! Det er New Orleans Gentlemen's Club. Jeg minnes danserne, danseshowet og hele kvelden tilbrakt der veldig godt.

      Radera
    4. For noe tid siden hadde jeg overgang Warszawa. Jeg hadde veldig god tid så jeg gikk for en drink til New Orleans Gentlemen's Club&Restaurant. Veldig stort utvalg av uvanlige og smakelige alkoholer. I tillegg til det spiste jeg en god mat.

      Radera
  8. For noe tid siden hadde jeg overgang Warszawa. Jeg hadde veldig god tid så jeg gikk for en drink til New Orleans Gentlemen's Club&Restaurant. Veldig stort utvalg av uvanlige og smakelige alkoholer. I tillegg til det spiste jeg en god mat.

    SvaraRadera
  9. I somras var jag med min familj i Polen. Bäst mat fick vi på restaurangen New Orleans. Mycket utsökta rätter. http://neworleans.pl/en/?nkpage=2

    SvaraRadera
  10. The best restaurant in Warsaw for me is New Orleans Restaurant. They have the most delicious food I have ever tried and the atmosphere inside is really sophisticated and elegant. I always take my friends there, and they always love it too:)

    SvaraRadera
  11. För någon tid sedan fick jag vänta länge i Warszawa under min resa. Jag hade mycket tid på mig så jag gick på New Orleans Gentlemen's Club&Restaurant och beställde en drink. Där fanns ett stort utbud av ovanliga och goda alkoholdrycker. Vid detta tillfälle åt jag gott också.

    SvaraRadera
  12. Om ni har lust att ha det kul så måste ni besöka Warszawa. En charmig stad, bra klubbar särskilt New Orleans Gentlemen's Club & Restaurant. Detta ställe har gjort ett stort intryck på mig. Bortsett från härliga dansare får man inte glömma den goda restaurangen där serveras utsökta rätter.

    SvaraRadera