söndag 22 september 2013

Italiensk "köttfärssås" med pancetta och salsiccia - till glutenfri bönpasta



Kära nån, hörrni! Så det kan bli!! Tidigare i veckan strödde jag ju lovord över Warszawa (här och här), men vet ni, jag tror jag får modifiera lovsången en aning. Jag kände mig ju så glad och pigg efter resan, men jag fick tydligen med mig någon riktigt elak polsk bacill, som plötsligt och utan förvarning helt klubbade mig till marken i torsdags förmiddag! Jag har inte hunnit träffa lilla I, så den här gången kan jag inte skylla på henne och dagisbacillerna. Jag har legat i hög feber, med ett huvud som varit på vippen att sprängas i småbitar, har fortfarande en hosta från Hell, och har närmast varit okontaktbar, men nu har febern mojnat och dimmorna skingrats något. I alla fall såpass att jag kan bjuda på den där utlovade italienska köttfärssåsen. Men nää, Kameliadamen och jag har fortfarande inte särskilt mycket gemensamt!

Om ni tittar in lite senare i eftermiddag så ska jag försöka samla ihop mig och skriva inlägget om den utlottning som jag i ett svagt ögonblick också lovat er tidigare.

Har det undgått någon att jag älskar allt som har med Italien att göra? Det finns inget som går upp mot italiensk mat och italienska smaker, och skulle jag behöva välja ett enda matland (vilken himla tur att jag inte behöver det!) så skulle det nog bli Italien.

Jag gör också mina tappra försök att lära mig detta vackra språk, även om framstegen väl är sisådär Vi är i alla fall sex stycken glada "pantertanter" som varje onsdag träffas och tragglar italienska glosor och grammatik och har väldigt roligt tillsammans. I våras gjorde vi en resa tillsammans (reseglimtar här och här) och vi har redan börjat planera för nästa.

Här har jag gjort en italieninspirerad "köttfärssås" med hjälp av en smakrik salsiccia och pancetta som är en sorts italiensk bacon. Båda köpte jag på Martina här i Uppsala som för övrigt även startat en webbshop. Det finns olika slags salsiccia i vanliga matbutiker också, och kryddningen kan variera ganska mycket. Den här varianten var ganska smakrik och bl a kryddad med fänkål, så jag var försiktig med kryddningen i övrigt. Du får helt enkelt pröva och smaka dig fram utifrån smaken på just din salsiccia.

Som tillbehör hade jag svart, glutenfri pasta med föredömligt kort ingredienslista. Svarta bönor. Punkt. Och känner du att du helt enkelt inte kan få nog av svarta bönor, så rekommenderar jag varmt den här maffiga mörka chokladkladdkakan med svarta bönor. Den är inte särskilt italiensk, men vansinnigt god!

150 g pancetta
ca 225 g rå salsiccia
2 små shalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 burk körsbärstomater - Delizie den här gången, men Mutti går också bra
1 msk osötad tomatpuré
1 tsk Italiensk Gourmetkrydda
1 tsk kokossocker
½ msk röd fyllig balsamvinäger
olivolja till stekning
ev salt, peppar

grovriven eller flisad parmesan, färsk oregano

Skala och hacka lök och vitlök. Hacka även pancettan ganska fint. Flå salsiccian och "smula den".
Hetta upp olivolja och fräs lök, vitlök, pancetta och salsiccia under omrörning några minuter så att det blir lätt brynt. Tillsätt tomater, tomatpuré, krydda, kokosocker (kan uteslutas men rundar av smaken) och balsamvinäger och låt koka ihop under lock ca 30 minuter. Smaka av och krydda eller salta/peppra ev mer.
Servera med den nykokta pastan samt färsk oregano och nyriven parmesan.
Buon appetito! Ha en fortsatt fin söndag allihop!









6 kommentarer:

  1. Men din stackare! Krya på dig och vila så mycket du kan!
    Maten ser god ut, kakan kan jag varmt rekommendera till alla som inte smakat! Till och med min mycket skeptiska dotter åt den glatt, och blev märkbart förbryllad när jag talade om vad det var i den! Och det är ett synnerligen gott betyg för hon är kinkig med det mesta och älskar sötsaker och skräpmat...
    Krya på dig Kjersti! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Maria! Jag gör vad jag kan med hela batteriet huskurer. Vad roligt att kakan blev uppskattad! Kram!

      Radera
  2. Uschamej, krya på dig! Pastasåsen ser väldans god ut i alla fall, hoppas du fick lite över så du hade färdig mat att bara värma i sjukstugan :) Ha en bra vecka, nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Sara, är på bättringsvägen, men det är segt. Ingen ork precis! Ha en fin vecka du också!

      Radera
  3. Ajdå, det är många av mina kollegor som också ligger utslagna av "den polska bacillen". Den verkar envis, men hoppas att du snart är på benen igen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Karina! En riktigt elak bacill verkar det vara! Jag försöker fightas så gott jag kan mot de rackarna, och pepprar med vitlök, ingefära och honung bl a.

      Radera