måndag 30 september 2013

Vegetarisk pastapanna med svamp - glutenfri och mjölkfri om man så villJag kan väl inte påstå att den här vegetariska pastapannan är så värst innovativ. Det har duggat sparsamt med innovationer på sista tiden. Men jag kan påstå att den är lättgjord, krämig, smakrik och jättegod. För det är den i all sin enkelhet.

Du kan välja vilken pastasort du vill till den här rätten, vanlig eller glutenfri efter behov. Till servering rev jag en lite annorlunda italiensk ost, Provolone piccante, som jag köpte på Martinas här i Uppsala. Den är gjord av komjölk, men vid tillverkningen har man använt getlöpe, vilket ger en lite speciell smak. Osten kan bytas till valfri annan ost. Och om du inte tål eller av annan orsak inte vill använda vanliga mjölkprodukter, byter du mot någon alternativ gräddsort och hoppar över osten.

Smaklig spis och ha en härlig Köttfri måndag!

2 - 3 portioner valfri pasta - jag använde "krumelurer" av majs och ris

40 g torkad blandsvamp - min kommer från Italien och innehåller bl a Karl-Johanssvamp
½ medelstor gul lök
2 vitlöksklyftor
½ tsk Trollets örtsalt - här ser du vad det innehåller
2 dl grädde
2 msk av svampens blötläggningsvatten
1 msk balsamvinäger - jag använde äppelbalsamico
olivolja/smör till stekning

färskriven ost av parmesan, pecorino eller provolone piccante
färsk dragon

Börja med att lägga svampen i blöt minst några timmar.
Koka pastan enligt anvisning och låt den rinna av "lite slarvigt".
Låt svampen rinna av men spar lite av blötläggningsvattnet.
Grovhacka svampen, skala lök och vitlök och hacka dem ganska fint.
Lägg svampen i kall panna och sätt på värmen. När vätskan dunstat häller du i olja och smör samt lökhacket, och fräser runt under omrörning någon minut.
Tillsätt grädde, "svampvatten", krydda och balsamvinäger och låt koka ihop under lock och "kräma till sig" ungefär 10 minuter - medan pastan kokar.
Vänd ned pastan och rör om. Strö över rikligt med ost och garnera med något grönt.
6 kommentarer:

 1. Det låter jättegott med svampsås till pastan! Och vilken smaskig svampblandning! Var har du köpt den?
  Ha en fin måndag!
  Kram
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lana! Just den här svampblandningen köpte jag när jag var i Italien i våras, men det finns liknande i Sverige, både i vanliga livsmedelsbutiker eller på nätet. Zmaka har härlig torkad svamp t ex. Jag tycker om att blanda olika sorters svamp eftersom det ger mer smak, men man kan naturligtvis hålla sig till en sort också. Enbart torkade kantareller eller trattisar blir säkert också gott. Ha en fin dag du också! Kram!

   Radera
 2. Inte behöver det vara så värst innovativt jämt och ständigt, det är bra med påminnelser om gamla godingar också! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har så rätt Sara! Man behöver inte alltid slå knut på sig själv för att hitta på något som sticker ut. Vanlig vardagsmat räcker gott och väl, och det är du verkligen suverän på. Allt gott!

   Radera
 3. Något att fundera över…
  http://gluten-celiaki.blogspot.se/2013/10/havre-och-majs-hur-sakert-ar-det.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa du Cilla! Det är inte alldeles lätt det här! Rena rama vetenskapen och inte alltid så lätt att förstå och hänga med i, men absolut mycket tänkvärt! Jag brukar titta in på Mickes blogg emellanåt, och har också läst hans första bok. Håller med om väldigt mycket, men tycker ibland att han drar resonemangen lite väl långt. Men var och en får själv avgöra, och som sagt, väldigt mycket att tänka till om. Ha det gott!

   Radera