fredag 27 september 2013

Gluten- och laktosfri skinkpaj med ruccola och mozarella



I den här glutenfria pajen har jag prövat att ha kikärtsmjöl i pajskalet, och det gick ju väldigt bra. Pajdegen blev lätthanterlig och höll ihop bra utan sprickor när jag gräddade den - vilket det annars kan bli när man gör glutenfria pajdegar. Med en fyllning av rökt skinka, ruccola, mozarella och en god kryddblandning blev det en god sensommarpaj. Räcker till 5 - 6 personer.

Om du inte har upptäckt det redan så finns det numera laktosfri mozarella, varför det gick alldeles utmärkt att göra den här pajen laktosfri. Den lagrade osten är ju laktosfri i sig själv.

Ruccolan kom från vårt eget land, och var ganska stor och kraftig. Den kan bytas mot spenat eller mangold.

2 dl rårismjöl
1 dl kikärtsmjöl
½ dl Fibrex
½ dl laktosfri crème fraiche
ev 1 msk vatten

ca 100 g färsk ruccola
4 stora vitlöksklyftor
lite olivolja
ca 200 g flatrökt skinka
100 g smakstark, riven ost - jag använde lagrad Prästost
1 förpackning laktosfri mozarella, 125 g
4 stora ekologiska ägg
1½ dl laktosfri crème fraiche
1½ dl laktosfri mjölk
2 msk Kunglig Salladskrydda eller annan valfri kryddblandning (bild i det här inlägget)

Mixa ihop pajdegen, tryck ut den i en smord pajform, och låt vila i kylskåpet en halvtimme minst.
Förgrädda pajskalet i 225 graders ugnsvärme i 10 minuter.
Skölj och grovstrimla ruccolan, skala och flisa vitlöken. Fräs i lite olivolja någon minut under omrörning, bara så ruccolan mjuknar lite.
Grovmixa skinkan eller skär den i små, små tärningar.
Riv både den lagrade osten och mozarellan grovt på rivjärn och blanda ihop.
Bottna pajskalet med ruccola och vitlök, lägg på skinkan, och sedan ostblandningen.
Mixa ihop ägg, crème fraiche, mjölk och krydda och häll över pajen.
Fortsätt grädda pajen en halvtimme i 200 graders ugnsvärme.
Servera med sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar