torsdag 12 september 2013

Glutenfritt äppelflan med havtornsmarmelad och mandel





Nu får ni klara er utan mig några dagar, för en av döttrarna och jag ska som jag nämnt tidigare åka till Warszawa över week-enden och förlusta oss. Då tänkte jag passa på och ta en bloggpaus, ja paus från allt vad dator och teknik heter förresten. Jag ska bara njuuuta av tillvaron och livet! Och förhoppningsvis massor med god mat förstås! Jag har aldrig varit i Polen så det ska bli hur spännande som helst! Om allt går som det ska är jag tillbaka på tisdag, fullproppad med intryck och massor med nya spännande smaker! Sköt om er till dess, och gör gärna min goda äppelkaka och mumsa på under tiden!

Nu är det äppeltid minsann, och även om jag inte trodde att jag skulle få några äpplen i år, så har det faktiskt blivit några stycken i alla fall. Har man som jag ett tjugotal äppelträd i trädgården så blir det en del, även om varje enskilt träd inte ståtar med så många äpplen var.

Här har jag använt en del av skörden i ett lite annorlunda men väldigt gott äppelflan med havtornsmarmelad. Nu är det ju så med havtorn att en del älskar smaken, en del kan inte fördra den alls. Få är likgiltiga har jag upptäckt, det är precis som inför koriander. Hör du till den senare kategorin kan du byta havtornsmarmeladen mot aprikosmarmelad,  persikomarmelad, eller varför inte mangopuré.

Servera flanet, gärna nybakat och fortfarande en aning ljummet, med lättvispad grädde.

2 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
½ dl ljust muscovadosocker eller ljust rårörssocker
½ tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
1 msk fiberhusk
120 g smör
1 ägg

100 g naturell färskost - ½ ask
1 msk ljust muscovadosocker eller ljust rårörssocker
1 äggula

3 - 4 fasta, syrliga, aromatiska äpplen
1 dl havtornsmarmelad
½ dl mandelspån

Mixa ihop alla ingredienser till botten och låt degen vila minst en kvart, gärna i kylskåp.
Tryck/kavla ut degen på lätt smort bakplåtspapper till en rundel. Gör en liten upphöjd kant runtom, ungefär som på en pizza.
Rör ihop färskost, socker och äggula - för hand, om du mixar blir det lätt för löst och rinnigt.
Bred ut på botten.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena och lägg tätt, tätt i ett fint mönster på flanet.
Pensla över marmeladen och strö över mandelspån.
Grädda i knappt 200 graders ugnsvärme ca 20 - 25 minuter.













7 kommentarer:

  1. Du lagar så mycket gott, Kjersti! Det här både låter och ser gott ut.

    SvaraRadera
  2. Men så mumsig och v a c k e r paj!
    Snälla uppdatera om Polen, åker själv dit i november/december men då till Gdansk. Hoppas jag överlever glutenfritt.

    Trevlig resa!

    SvaraRadera
  3. Ser mycket god ut! Önskar dig och dottern en fin resa.

    SvaraRadera
  4. Gud så gott! Blev nu sugen på att baka något med äpplen i helgen! :)
    kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  5. Låter och ser jättegott ut och spännande med havtornsmarmelad alltså! Hoppas din helg har varit trevlig och avkopplande!

    SvaraRadera
  6. Vi älskar havtorn båda två, Kiviks havtornsjuice har vi alltid hemma i kylen. Till vår glädje visade Ankis far oss några havtornsbuskar förra året, men till vår besvikelse så fanns det inte ett enda bär nu när vi kikade på dom i år.
    Pajen ser så vacker ut, det är så fint när man lägger klyftorna så som du gjort. Ett riktigt matmästerverk!

    Hoppas du har/haft det riktigt härligt på din resa,
    kramar

    SvaraRadera
  7. Tack söta allihop för kommentarer och välgångsönskningar! Har haft det helt underbart trots uruselt väder. Massor med god mat! Resereferat kommer så småningom.

    SvaraRadera