torsdag 5 september 2013

Gluten och mjölkfri morotskaka - och en pratstund med Barack Obama




Det har väl knappast undgått någon att president Barack Obama är på celebert Sverigebesök. Världens mäktigaste man är för första gången på officiellt statsbesök i lilla Sverige! Det har förstås spekulerats vilt i vilka frågor som skulle avhandlas och dryftas vid hans och statsminister Reinfeldts superhemliga möte i Rosenbad igår. Syrienkrisen förstås. Frihandelsavtal. Guantanamo. Klimatkrisen. Snowdenaffären. Vet ni, jag skulle vilja bjuda hem Barack Obama till mitt köksbord, bjuda på vitt te och min goda morotskaka, och fråga honom om HELT andra saker!

Hur påverkar det ens självbild när man blir så mäktig att hela världen håller andan och jorden nästan slutar snurra när man kommer på besök? Vad tänker du på när du sitter där bakom skottsäkra glas, glider fram i kortegen, och vet att hela staden är avspärrad, luftrummet avstängt och att 2000 poliser mobiliserats till Stockholm från hela Sverige, bara för DIN skull? Sover du gott om natten, eller ligger du och grubblar över att du har så många människors öden i dina händer? Hur ORKAR du oavbrutet flänga runt hela världen, hur klarar du jetlagen, vad äter du för att hålla dig frisk och stark, och hur gör du för att hålla dig i form? Var det det här livet du hade föreställt dig, eller händer det att du ångrar dig? Är det värt det? Vilka drömmar har du kvar? Kan du någonsin vara dig själv och släppa på presidentfasaden? Längtar du aldrig efter att smita ifrån alla livvakter och sjunka ned i en biofåtölj med en popcornpåse och bara vara Barack? Gråter du ibland? Vad pratar du och Michelle om när ni är ensamma därhemma i sängkammaren? Jag hoppas så innerligt att det trots ditt späckade schema ska finnas utrymme för närhet, och stunder där det bara är ni två. Jag hoppas att du tillsammans med henne ska kunna visa dig sårbar och liten och tillåta dig att dela oron och ängslan. För visst måste väl även du ha såna stunder trots all din makt? Hur är du som pappa? Har du någonsin tid att förhöra läxor eller gå på en fotbollsmatch med barnen? Jag tror att det blåser ganska snålkallt och ensamt däruppe på toppen, så jag vill verkligen uppmana dig att vara rädd om dig så du inte tappar bort din själ! Ditt leende är fortfarande lika bländvitt, men nog tyckte jag igår när jag såg dig på TV att du såg lite trött ut på ögonen. Unna dig vila emellanåt. Unna dig att faktiskt få misslyckas ibland. Kom ihåg att krama om den där lilla svarta killen med alla de stora drömmarna som en gång var du. Kom ihåg att stanna upp ibland och lyssna till ditt hjärta, och kom ALLTID ihåg att du trots all din makt bara är en människa!

Det får nog stanna vid drömmar för mig också, men varsågod Barack och alla ni andra! Låt er väl smaka av min supersaftiga och supergoda morotskaka med glasyr på kokosblomsflorsocker och passionsfruktspulver . Baka kakan och njut med gott samvete av fikat och en mysig pratstund!

Du kan förstås också göra en klassisk topping med färskost om du föredrar det, gärna med lite passionsfruktpulver i också, både för mer smak och mer vitaminer.

Här hittar du min andra morotskaka, som också är värd att pröva.

3 stora ekologiska ägg
1 dl kokosblomssocker
1 tsk vaniljpulver
350 g finrivna, ekologiska morötter
3/4 dl mandelolja - eller fin rapsolja
2 msk pressad lime eller citronsaft
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
½ - 1 msk kanel

Glasyr: 3 msk kokosblomsflorsocker, knappt 1 msk passionsfruktspulver, lite kallt vatten

Vispa ägg, socker och vaniljpulver riktigt pösigt och fluffigt.
Rör ned morötter, olja och citron/limesaft.
Blanda ihop mjölsorterna med bakpulver, bikarbonat och kanel, och vänd ned i smeten. Blanda om väl, och häll i en bakpappersfodrad och smord form med löstagbar kant.
Grädda i 175 graders ugnsvärme 30 - 35 minuter. Känn med provsticka att kakan är torr i mitten.
Låt svalna innan du rör ihop glasyren och breder över.

10 kommentarer:

  1. Oj vad spännande det hade varit att höra svaren på alla de där frågorna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur? Men vi lär nog få fortsätta sväva i okunnighet är jag rädd!

      Radera
  2. Vad roligt! Nästan samma tankar hade jag när jag småkikade på landningen igår! :-).
    Morotskakan ser ju också spännande ut!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, nog kan man undra! Skulle inte vilja byta! Kram!

      Radera
  3. Vilken god morotskaka, gillar dina versioner på kakor. Ha en fin dag, kram!

    SvaraRadera
  4. Denna kaka gillar jag skarpt receptet på, låter så god!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Marja, den blev uppskattad av alla som var med. Pröva gärna!

      Radera
  5. Tack för din kommentar hos mig! Vilken fin blogg du har, här kommer jag helt säkert ha anledning att titta in igen! :)

    SvaraRadera