måndag 2 september 2013

Glutenfria chokladsnitt med rödbetspulver



Vet ni vad, idag blir det ett annorlunda vegorecept. Helgen har varit så fullspäckad med aktiviteter att jag inte hunnit med att fixa något vanligt vegoinlägg. Jag har förvisso gjort en god linsröra som jag hade tänkt locka er med idag, men jag har inte hunnit skriva ned receptet och lägga in bilderna, så det får bli vegotisdag i morgon i stället. I stället får ni recept på några chokladsnitt som jag gjorde häromdagen. Men lite grönsaker ska ni få i er i alla fall! Är det köttfri måndag så är det!

Nu kanske ni tror att det har slagit runt fullständigt i huvudet på mig. Faktum är att det undrar jag själv också ibland! Rödbetor i chokladkakor! Tja varför inte? Man kan ju ha rivna rödbetor i mjuka kakor (den här t ex) så varför skulle det inte gå att ha i småkakor? Klart att det går. Om ni tror att kakorna smakar som rödbetsbiffar eller borsjtj så tror ni alldeles fel! Rödbetspulvret bara förstärker chokladsmaken och ger en intressant touch till det hela. Dessutom är rödbetor bland det nyttigare man kan stoppa i sig, så knapra gärna i dig en kaka eller två! Rödbetspulvret kommer från Crearome, och jag köpte det på hälsokostaffären "Hälsa för alla" i PUB-huset i Stockholm. Och vill du äta mer rödbetor kan du kika in här eller här, där det bjuds rödbetsbiffar och rödbetspaj.

200 g rårismjöl, ca 2½ dl
60 g mörkt muscovadosocker, ca 1 dl lite drygt
60 g ljust muscovadosocker, ca 1 dl lite drygt
1 msk fiberhusk
2 msk rå kakao
1 msk rödbetspulver
1 tsk vaniljpulver
150 g smör
1 stort ägg

lite extra rårismjöl till utbakning

äggula till pensling och ca 1 dl hackade pistaschnötter eller mandel att strö över

Kör ihop alla ingredienser i matberedaren, till en boll. Täck över och låt stå i kylen över natten.
Ta upp degen på rårismjölat bakbord och arbeta igenom den.
Dela i tre delar och rulla ut varje del till en rulle av plåtens längd.
Platta till. Pensla med äggula utrört i lite vatten och strö över nötter eller mandel.
Grädda kakorna i 175 graders ugnsvärme, strax nedanför mitten ca 12 minuter.
Skär i snitt med vass kniv medan de fortfarande är varma så går det lättast. Låt kallna på plåten.












10 kommentarer:

  1. Hej Kjersti!

    Hoppas du haft en trevlig och solig sommar.
    Du har fått en Liebster Award av mig.

    http://bilboblueeyes.com/2013/09/02/bloggen/min-blogg-har-fatt-en-liebster-award/

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack Malin! Så glad jag blir! Och så hedersamt att få ta plats bland alla mode- och skönhetsbloggare. Ska fundera på frågorna. Ha en fin vecka! Kram!

      Radera
  2. Det här låter ju perfekt! Måste provas på stört! Den mjuka kakan med rödbetor i gillades även av min skeptiska familj, så det här kan nog bli en ny favorit känner jag! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du gillar den mjuka rödbetskakan Maria, då tycker jag absolut du ska testa de här chokladsnitten. Hoppas din familj ska uppskatta även dem. Kram!

      Radera
  3. Och glad är jag som har en hel burk med dessa godingar hemma! :)

    SvaraRadera
  4. Det var svårgissat att det var rödbetor i, men de var väldigt väldigt goda! Avis Jossie, för sånt där glider nog igenom min och pappas pakt ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, det är klart att de inte ingår i godispakten! De innehåller ju grönsaker för sjutton!

      Radera
  5. Mmm...gott, gott! :)
    Härlig färgkombo med pistagenötter!
    Ha en fin kväll!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lana! Stod och valde mellan mandel och pistasch, men tyckte också det kändes lite kul med det gröna. Kram!

      Radera