måndag 30 juli 2012

Vegetarisk festpaj med spenat, sparris, tomater och örtig fårost



Den här veckans vegorätt blir en innehållsrik och smakrik paj med färsk spenat, färsk sparris, färska tomater och en fårost med smak av soltorkade tomater och oregano. Eftersom vi var många kring middagsbordet gjorde jag en rejält stor paj i en form med ca 30 cm diameter. Du kan naturligtvis minska mängderna och göra en mindre paj om du vill - men det som blir över av pajen kan ätas kallt dagen efter, t ex som utflyktsmat, så gör gärna en lika stor paj som jag gjorde.

Har du inte glutenbekymmer gör du din vanliga pajdeg, förslagsvis 1½ sats

Pajdeg:
2 dl rårismjöl
1 dl hirsflingor
½ dl chiamjöl
1 msk fiberhusk
1 msk linfrön
100 g smör
2 msk crème fraiche
1 ägg

Fyllning:
200 g färsk babyspenat
2 vitlöksklyftor
lite olivolja
1 bunt sparris på 200 g
10 romanticatomater eller körsbärstomater
1 förpackning fårost med soltorkade tomater och oregano, 150 g
4 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 tsk örtkrydda - ört- och vitlökskrydda

Börja med att mixa ihop mjöl, flingor, chiamjöl, husk och linfrön.
Tillsätt kylskåpskallt smör i kuber och kör smuligt.
Tillsätt också crème fraiche och ägg och kör ihop till en deg.
Tryck ut degen jämnt i en stor, lätt smord pajform, och ställ i kylskåpet att stadga sig minst en halvtimme.
Nagga pajskalet, och förgrädda i 200 grader - gärna med folieremsa runt kanten så degen inte hasar ned - ca 15 minuter. Ta bort folien efter halva tiden.
Skölj och slunga spenaten - jag brukar göra det även om det står att den är sköljd och ätfärdig.
Låt den säcka ihop i lite olja i het panna, tillsammans med flisad vitlök. Låt rinna av.
Bryt av det nedersta grova på sparrisen, och förväll den några minuter i lättsaltat vatten. Låt rinna av.
Dela tomaterna, och krama ur en del av vätskan och inkråmet med händerna.
Fördela spenat, tomater och sparris i pajskalet. Smula över fårosten.
Vispa ihop ägg, mjölk, grädde och krydda och häll över pajen. Fortsätt grädda i samma ugnsvärme, 200 grader, ca 30 - 35 minuter.
Servera pajen med en sallad och en god dressing.












3 kommentarer:

  1. Mm, vad gott det låter! Härligt med vegetarisk mat! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pajen blev klart godkänd, och fick mycket beröm av mattestargänget. Försöker att ha åtminstone en vegetarisk dag här i huset, ibland fler. Det mår både kroppen, kassan och miljön bra av.

      Radera
  2. Japp. Den här pajen hade definitivt fått godkänt i mitt hushåll (som visserligen bara består av mig och hunden) med råge! sparris är en stor favorit, det gäller att frossa medan man kan :)Och paj är ju suveränt att ha i matlådan, så jag skulle helt klart göra en stor form jag med!

    SvaraRadera