måndag 9 juli 2012

Vegetariska bön- och potatisbiffar med tomatsås
På sommaren ska man göra det så enkelt för sig som möjligt! Att stå timmavis i köket en riktigt solig sommardag är inte min grej - hur roligt jag än tycker det är att laga mat! Nu har ju föralldel inte soldagarna trängts med varandra den här sommaren - i alla fall inte i mina trakter -  men vi hoppas det blir fler av dem, och då gäller det att passa på och utnyttja soltimmarna. Ett sätt att förenkla är att koka dubbel sats av något, och tänka till och planera lite för morgondagen. Jag kokar t ex nästan alltid extra potatis när jag ändå håller på, så kan det bli någon bondomelett, potatisbullar, potatissallad eller vanlig stekt potatis dagen därpå. Samma sak med pasta, som någon dag senare kan gratineras i ugnen med någon god sås eller röra.

De här goda vegetariska biffarna går på nolltid att göra med färdig kokt potatis i kylen, och en tetra med blandade bönor i skafferiet. Såsen till är också bara att hälla upp ur sin tetra. En riktigt god, färdig tomatsås, som främst är tänkt som en pastasås, men som passar lika bra till de vegetariska biffarna. Såsen innehåller bara krossade tomater, tomatjuice, tomatpuré, basilika, olivolja, lök, salt och vitlök, och alla ingredienser är dessutom ekologiska. Lättare kan det inte bli!

Om du inte äter ägg kan du binda ihop smeten med lite sojamjöl, och om du inte äter mjölkprodukter kan du servera mjukrörd Soja Supreme till i stället för crème fraiche. Kryddblandningen kan bytas mot någon annan färdig kryddblandning som du har hemma. Eller blanda själv de kryddor du tycker om.

Smaklig vegetarisk måndag, gott folk!

ca 425 g kokt, kall potatis
1 tetra blandade bönor, 380 g
½ medelstor rödlök
2 vitlöksklyftor
2 ägg
1 msk California Fancy Blend från The Spice Tree - eller någon annan rolig kryddblandning
lite extra salt och svartpeppar från kvarn
rapsolja till stekning

Tillbehör: 1 tetra färdig pastasås tomat med basilika, 2 dl crème fraiche eller smetana


Riv potatisen grovt.
Spola av bönorna i kallt vatten, låt dem rinna av, och mosa dem med en gaffel.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Blanda ihop alltsammans till en smet med ägg och krydda. Kvarna över lite extra salt och svartpeppar.
Hetta upp rikligt med rapsolja, och klicka ut smeten. Stek biffarna gyllenbruna
Servera genast med tomatsåsen, crème fraiche och gärna någon sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar