onsdag 25 juli 2012

Alkoholfri rosensangria



Idag skiner solen go´vänner, och det är dessutom varmt i luften! Underbart! Kanske läge att sitta i bersån och smutta på en rosensangria! Det funderar i alla fall jag på att göra.

Jag har ju tidigare skrivit och berättat om Alterhedens. En av presenterna som jag fått därifrån är en helt ljuvlig rosensaft, som jag förvandlade till en alkoholfri sangria  i söndags när vi hade lite fest här hemma. Är man riktigt händig och har mycket rosor i rabatten kan man göra sin egen rosensaft, men det har jag faktiskt aldrig försökt mig på. Jag har inte tillräckligt med rosor för det helt enkelt. Om du har en egen rosengård kan du förstås pröva att göra din egen saft t ex efter Theresias recept.

Så här gjorde jag min sangria, men du kan ta andra frukter/bär om du önskar:

2½ dl outspädd rosensaft
2 nektariner
15 - 20 jordgubbar- beroende på hur stora de är
2 lime
några klasar frysta, röda vinbär
ca 1½ liter iskallt hemgjort bubbelvatten - eller en flaska lätt och torrt vitt vin och resten vatten om man vill ha något med alkohol
ev isbitar

Skär urkärnade nektariner (behöver inte skalas) och jordgubbar i mindre bitar och lägg i en rymlig tillbringare som rymmer ca 2 liter. En bålskål går också bra om du inte har någon stor tillbringare.
Tvätta limen noggrant. Skiva den ena och lägg ned den bland frukten, och pressa saften av den andra.
Slå på rosensaft och limesaft, rör om, och låt frukten dra någon timme.
Precis vid serveringen häller du på bubbelvatten (och ev vin) och lägger i de frysta vinbärsklasarna och  isbitar.

Blir man sedan lite extra passionerad - som det utlovas på flaskans etikett - så är väl inte det helt fel så här i sommartider!




2 kommentarer:

  1. Den där drinken var sååååååå god! Men jag hade aldrig kunnat lista ut att det var rosensaft du blandat i!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, rosensaft är kanske inte det första man tänker på, det är ju inte så vanligt. Men väldigt gott! Hoppas fler törs pröva.

      Radera