söndag 22 juli 2012

Du är värd en andra chans!!

Det blir inte alltid som man tänkt sig! Ibland är man själv inte som man tänkt sig! Men även det som blir misslyckat kan oftast användas till något nytt och få en ny möjlighet, och även om både du och jag gör saker som blir fel och som vi ångrar, så får vi ju varje dag som vi vaknar och slår upp ögonen nya chanser.

Jag försökte göra maränger med kokosblomssocker. Jag hade tänkt mig stora, maffiga maränger. Frasiga på utsidan och mjuksega inuti, och med smak av choklad och nötter. Tji! Hur jag än vispade blev det bara en platt sörja av alltihop. Jag var beredd att slänga alltihop, men hejdade mig i sista stund, hällde smeten i en form och gräddade den till en marängbotten i stället. Med glass och blåbär blev det en sagolikt god dessert!

Jag skulle göra mumsiga havrecoockies, men när jag gräddade dem flöt alltsammans ut till en enda geggamoja. Farligt nära att hamna i soppåsen, men jag tog mig samman och rullade i stället havrecoockiescake-pops av alltsammans. Dottern påstod att det var de godaste kakor hon någonsin ätit!

Jag skulle plocka en pion och sätta i en vas, men råkade bryta av den ända in vid fästet. Det blev inte som jag tänkt, men i stället för att kasta den och plocka en ny, satte jag den i en skål med vatten där den spred väldoft och skönhet i nästan en vecka, trots sin trasighet!

Matbröd som smular sig och inte vill hålla ihop, kan smulas ytterligare och "mojsas" ihop, eventuellt med lite smält smör/margarin. Tryck ut i en form, och häll över en sill-lax-eller skaldjursröra som får stelna med lite gelatin.  Eller gör som jag gjorde här. Täck med en ostkräm och garnera som en smörgåstårta. Plötsligt blir det misslyckade något festligt och gott!

Du ångrar kanske saker du har gjort i ditt liv. Du kanske har sårat någon, eller gjort både dig själv och andra illa. Kanske har du haft relationer i ditt liv som du önskar att du varit mer rädd om och vårdat bättre. Du kanske grämer dig över saker du INTE har gjort. Missade chanser, förspillda erbjudanden, möjligheter som gled dig dig ur händerna för att du inte orkade bestämma dig. Kanske känner du dig ledsen, oduglig, förbrukad, misslyckad och värdelös. Men inte då!! Visserligen kan du inte göra något åt det förflutna, varken det gjorda eller ogjorda. Det tillhör historien. Men du kan göra NÅGOT annorlunda IDAG! Ge dig själv en andra chans, vetja! Det är du värd!!

8 kommentarer:

 1. Du är klok. Tänk vad ofta man känner att man misslyckas eller att man skulle göra allt för att vrida tillbaka tiden för att kunna göra saker annorlunda. Tål att tänka på...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behöver vi nog alla tänka på!

   Radera
 2. Du är så fin Kjersti, och du har alldeles rätt i vad du säger! Att gräva ner sig i det man gjort slösar bara bort den potential varje dag kommer med! Och att illustrera detta med till synes misslyckade kakbaksförsök är en förträfflig idé! Härligt inlägg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack, Alexandra! Och du är fin som kommenterar så flitigt och ger respons på mina inlägg. Det betyder jättemycket!

   Radera
 3. Kloka ord, och så sant! Och de där kakorna som blev rullade till bollar var verkligen toppen! Puss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Erika! Det är förstås lättare sagt än gjort ibland att vara klok! Men det är värt att tänka på och ta till sig lite till mans tror jag.

   Radera
 4. Tack Kjersti! Vilket underbart inlägg! Nu fick jag inspiration till att våga prova baka glutenfria kanelbullar vilket jag gjort en gång och aldrig mer.. Jag har i mitt arbete också lärt mig att ord som tyckts helt förfelade och missriktade, som jag har skämts över, senare visat sig betyda oerhört mycket för ngn annan. Jag har gått och våndats i oönödan. //Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så jätteglad jag blir över dina ord, Anne! Underbart om jag kan inspirera dig till att göra ett nytt kanelbulleförsök! Det är klart du lyckas med det! Och skulle det inte bli PRECIS som du tänkt dig, så går det säkert att göra något av bullarna ändå. Kanelbullepudding t ex. Vispa ihop en äggstanning och häll över bullarna och grädda i ugnen. Ät med sylt och grädde. Eller varför inte skorpor? Massor med lycka till med projektet, hursomhelst!
   Och nog är det sant att vi ofta alldeles i onödan går och grubblar och grämer oss över sånt vi sagt eller gjort. Oftast kan ju saker och ting rättas till och redas upp - om vi bara tar chansen. Må så gott, och ha en fortsatt härlig sommar!

   Radera