Den här veckans vegetariska får bli en soppa - en härlig tomatsoppa med lite österländsk touche och med smak av curry och kokosgrädde. Välj en riktigt bra tomatkonserv av bra kvalitet, det betyder jättemycket för det slutliga resultatet. Mutti och Delizie är mina personliga favoriter, men Kung Markatta och Saltå Kvarns tomatprodukter är också riktigt bra. Undvik de riktigt billiga lågprisvarianterna om du har möjlighet, de är faktiskt inte särskilt goda.
Ät soppan med ett gott bröd till, och gärna med något proteinrikt pålägg, så står du dig ett bra tag. Som synes är soppan helt vegan - och glutenfri förstås.
2 msk kallpressad kokosolja
1 msk curry - jag använde min hemblandade variant, men annan går också bra
2 medelstora, gula lökar
3 ganska stora vitlöksklyftor
1 burk, 400 ml krossade tomater
1 burk, 400 ml hela plommontomater
3 - 4 dl vatten
2 tärningar vegetarisk Fond du Chef - eller annan vegetarisk buljongtärning
1 förpackning, 250 ml kokosgrädde
Grovhacka lök och vitlök.
Smält kokosoljan tillsammans med curryn, och fräs runt medan du rör om.
Tillsätt lök och vitlök, och fortsätt fräsa under omrörning någon minut.
Tillsätt tomaterna, den mindre mängden vatten och buljontärningar, och låt småkoka under lock 10 minuter.
Tillsätt kokosgrädden och mixa soppan helt slät.
Smaka av soppan. Späd med lite vatten om du tycker den är för tjock eller stark, och tillsätt mer krydda om du tycker det är för mesigt. Beror lite grann på vilken sorts curry du använder. Min soppa blev bra med 3 dl vatten.
Vi åt vår soppa med mackor av det här brödet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar