torsdag 12 juli 2012

Supernyttiga, glutenfria lågkolhydratbullar - goda till frukost, mellanmål eller på utflykten




De här goda och nyttiga bullarna är hur lätta som helst att svänga ihop - bara man har ingredienserna hemma förstås. De kanske inte kan platsa som rena LCHF-bullar, men bra nära. Varken mandelmjöl, kokosmjöl, hampamjöl eller chiamjöl innehåller särskilt mycket kolhydrater, men däremot massor med fibrer, vitaminer, mineraler och bra fettsyror som vi alla behöver. Tillsammans med de övriga ingredienserna sjunker den procentuella kolhydratmängden på bullarna ytterligare. Så jag tycker gott du kan unna dig en bulle till frukost eller kvällsfika, även om du är försiktig med kolhydrater!

I stället för att strö bullarna med vallmofrön som jag först hade tänkt, så tog jag chiafrön. Det går bra vilket som, men chiafröna är nog lite nyttigare.

Mjölkfria blir bullarna om du som jag tar sojayoghurt, men du kan även ta turkisk yoghurt eller annan lite tjockare yoghurt om du föredrar det.

Om du inte tål mandel kan du förslagsvis mixa solroskärnor till ett fint mjöl i stället, och även byta mandeloljan mot kallpressad kokosolja.

1 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
½ dl hampamjöl
½ dl chiamjöl
2 msk malda psylliumskal
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/4 dl mandelolja
2 stora ägg
2 dl naturell sojayoghurt - eller vanlig yoghurt, turkisk yoghurt, crème fraiche

några matskedar yoghurt och någon matsked chiafrön till pensling och garnering

Blanda alla torra ingredienser i en rymlig bunke.
Vispa ihop mandelolja, ägg och yoghurt, och rör ned i mjölblandningen.
Blanda väl, och låt degen svälla ca 10 minuter.
Dela i sex bitar och forma bullar, som du lägger på bakpapprad plåt. Degen blir såpass hanterlig att du kan rulla bullarna med händerna.
Pensla med lite yoghurt - ev utblandad med en aning vatten - och strö över chiafrön eller vallmofrön.
Grädda i 200 grader, ett snäpp under mitten, i ca 15 minuter.
Låt svalna på galler övertäckta med handduk.
Bullarna är godast alldeles färska, så frys in de som inte går åt samma dag.

















4 kommentarer:

  1. De såg ut som riktiga frallor, vill ha!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Superlätta att göra, så det är bara att sätta igång, Marja! Passar kanske till frukost nu i helgen. Ha en riktigt fin sommarhelg!

      Radera
  2. Åhhhh va glad jag blev av att finna din lilla hörna här. Har en liten son med mjölk och glutenallergi. Dina mumsiga recept är guld värda då jag på grund av sömnbrist inte finner inspiration på egen hand. KRAM!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack, anonym! Jag är så glad om jag kan underlätta tillvaron för dig, att inte få sova ordentligt är ett elände! Hoppas det blir bättre, det brukar ju bli det med de små liven så småningom. Ha en fortsatt riktigt skön sommar!

      Radera