Den här soppan blev faktiskt otroligt god, och vi festade på den i helgen när dotter Erika var hemma och lyste upp vår tillvaro. Tänk att det är så roligt när "barnen" kommer hem! Den här sommaren blir flera veckor soliga och upplysta eftersom hon är pluggledig och jobbar extra här i stan. Det har behövts eftersom den riktiga solen - förutom kortare inhopp - varit väldigt frånvarande denna sommar. Men idag verkar hon få konkurrens! Och några dagar framöver också, om man ska våga tro på väderprognosen. Underbart!
Det kanske ser ut som många ingredienser i soppan, men den är faktiskt väldigt enkel att tillaga. Den är "ren" i smaken, utan några konstigheter. En väldigt god fisksoppa helt enkelt! Tål du inte mjölkprodukter byter du ut grädden mot något alternativ av havre, soja eller ris. Om du har lust kan du ta en skvätt torrt vitt vin i soppan i stället för lime. Eller både och.
ca 2 msk fin olivolja
ca 500 g färskpotatis - gärna små och jämna i storleken
3 stora vitlöksklyftor
1 burk körsbärstomater, 400 g - den här gången blev det Saltå Kvarns
1 burk vatten
2 tärningar Fond du Chefs fiskbuljong - annan god fiskfond eller tärning går säkert också bra
1 msk hummerfond
saft av 1 limefrukt
1 msk osötad tomatpuré
1 tsk Persilladekrydda (persilja, körvel, lök, vitlök, salt socker)
ca 350 g små blomkålsbuketter
1 dl vispgrädde
125 g sparris
ca 500 g skinn- och benfri laxfilé
1 stor knippa dill
200 - 250 g oskalade räkor
Dela potatisarna i mindre bitar om de är stora. Klyv vitlöksklyftorna på mitten.
Hetta upp olivolja i en rymlig gryta, och fräs potatis och vitlök under omrörning några minuter, bara så den blir mycket lätt rostad.
Tillsätt tomaterna, en burk vatten, buljong, fond, limesaft, tomatpuré och krydda, och låt småkoka under lock 5 - 10 minuter, beroende på hur små och färska potatisarna är.
Lägg ned blomkålsbuketterna och koka ytterligare några minuter, så de blir nätt och jämt mjuka.
Skölj sparrisen, och bryt av det nedersta hårda på stjälken. Dela i mindre bitar.
Skär laxen i kuber och skala räkorna.
Finhacka eller klipp dillen.
Häll i grädde i soppan, och låt koka upp. Smaka av soppan - kanske det behövs mer limesaft, fond eller krydda - så den får riktigt god smak innan du lägger ned lax och sparris, och försiktigt låter den sjuda färdig några minuter. Vänd ned dill och räkor, och servera genast i djupa skålar eller tallrikar.
Det kanske ser ut som många ingredienser i soppan, men den är faktiskt väldigt enkel att tillaga. Den är "ren" i smaken, utan några konstigheter. En väldigt god fisksoppa helt enkelt! Tål du inte mjölkprodukter byter du ut grädden mot något alternativ av havre, soja eller ris. Om du har lust kan du ta en skvätt torrt vitt vin i soppan i stället för lime. Eller både och.
ca 2 msk fin olivolja
ca 500 g färskpotatis - gärna små och jämna i storleken
3 stora vitlöksklyftor
1 burk körsbärstomater, 400 g - den här gången blev det Saltå Kvarns
1 burk vatten
2 tärningar Fond du Chefs fiskbuljong - annan god fiskfond eller tärning går säkert också bra
1 msk hummerfond
saft av 1 limefrukt
1 msk osötad tomatpuré
1 tsk Persilladekrydda (persilja, körvel, lök, vitlök, salt socker)
ca 350 g små blomkålsbuketter
1 dl vispgrädde
125 g sparris
ca 500 g skinn- och benfri laxfilé
1 stor knippa dill
200 - 250 g oskalade räkor
Dela potatisarna i mindre bitar om de är stora. Klyv vitlöksklyftorna på mitten.
Hetta upp olivolja i en rymlig gryta, och fräs potatis och vitlök under omrörning några minuter, bara så den blir mycket lätt rostad.
Tillsätt tomaterna, en burk vatten, buljong, fond, limesaft, tomatpuré och krydda, och låt småkoka under lock 5 - 10 minuter, beroende på hur små och färska potatisarna är.
Lägg ned blomkålsbuketterna och koka ytterligare några minuter, så de blir nätt och jämt mjuka.
Skölj sparrisen, och bryt av det nedersta hårda på stjälken. Dela i mindre bitar.
Skär laxen i kuber och skala räkorna.
Finhacka eller klipp dillen.
Häll i grädde i soppan, och låt koka upp. Smaka av soppan - kanske det behövs mer limesaft, fond eller krydda - så den får riktigt god smak innan du lägger ned lax och sparris, och försiktigt låter den sjuda färdig några minuter. Vänd ned dill och räkor, och servera genast i djupa skålar eller tallrikar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar