torsdag 19 juli 2012

Maffigt, mörkt, glutenfritt surdegsformbröd med hampa, chia och blåbär



Riktigt mörkt, maffigt, grovt och näringsmaxat är det här glutenfria formbrödet, som är det senaste tillskottet i brödutbudet här hemma. Färgen blev förvisso lite tvivelaktig p g a blåbären, men vad gör väl det? Det är innehållet som räknas! Och det kan man inte klaga på. Några skivor av det här brödet till frukost, och du kommer att spritta av obändig sommarenergi! Det är i alla fall vad jag själv hoppas på! Att det ska locka fram solen är kanske att hoppas på för mycket!

5 dl vatten, knappt fingervarmt, ca 33 - 34 grader
50 g färsk jäst
2 msk mörk agavesirap
½ dl kallpressad avocadoolja
½ dl linfrön
½ dl chiafrön
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 dl skalade hampafrön
3/4 dl torkade blåbär - kan bytas mot lingon, berberis eller annan torkad frukt/bär
5 dl mörkt bovetemjöl, en påse på 400 g
1 dl hampamjöl
3 msk glutenfritt surdegspulver
1 tsk salt
2 msk malda psylliumskal

Lös jästen i det ljumma vattnet, och tillsätt sirap och olja.
Rör också ned de olika fröna samt de torkade blåbären.
Blanda mjölsorterna med surdegspulver, salt och psyllium, och tillsätt lite i taget.
Arbeta degen mycket väl, minst 10 minuter, gärna lite längre, på lågt varvtal.
Klicka ned den kladdiga degen i en mycket väl smord, avlång 1,5-litersform, och jämna till ytan med lätt oljade eller bovetemjölade fingrar.
Låt jäsa övertäckt lite drygt en timme.
Grädda nederst i ugnen på 175 graders ugnsvärme en timme.
Stjälp brödet ur formen och fortsätt grädda ytterligare en halvtimme utan form.
Skiva brödet när det kallnat helt, och frys in.

Bilder på lite olika glutenfria mjölsorter hittar du här.




2 kommentarer:

  1. Hej. Dina bröd ser alltid så goda och nyttiga ut. Det här måste jag prova.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Ing-Britt, det var snällt sagt! Jag tycker definitivt du ska prova att baka brödet, för det är verkligen både gott och nyttigt. Ha en fortsatt bra dag! Här såg det riktigt förhoppningsfullt ut ett tag, men nu har molnen tornat upp sig igen. Vilken underlig sommar vi har!

      Radera