tisdag 24 juli 2012

Mangoglass med kondenserad mjölk, kokosblomssocker och färsk mangoNär jag såg att temat på Månadens Sötsak i juli hos Theresia var Hemifrån, fick jag genast inre visioner av brännhet sol, glimmande eldflugor som lyste upp den tropiska natten, vajande kokospalmer, guldgul ananas, och saftig mango! För det var ju så jag tillbringade större delen av min uppväxt, på den lilla missionsstationen strax söder om ekvatorn, i dåvarande Belgiska Congo. Och även om det var länge, länge sedan så vill ränderna aldrig riktigt gå ur. Sol längtar jag ständigt efter, och jag kan drabbas av ett omåttligt sug efter kokos, ananas och mango.

Glass var en sällsynt läckerhet. Vi hade ju ingen elektricitet, och kylskåpet drevs med hjälp av ammoniak och hade ett pyttelitet frysfack. Men ibland när det var fest försökte min mamma sig på att göra glass och frös in i frysfackets aluminiumformar. Eftersom varken mjölk eller grädde fanns att tillgå var basen ofta torrmjölk eller kondenserad mjölk, som faktiskt kunde köpas i affären i det lilla samhället strax intill.

Jag har ingen aning om hur min mamma gjorde glassen, men här är i alla fall ett försök att återskapa smaker, dofter och barndomsminnen. Hemifrån helt enkelt!

Observera att jag använder den osötade kondenserade mjölken. Jag försöker ju undvika vanligt, vitt socker så mycket som möjligt, och sötar i stället med kokosblomssocker eller råsocker. Om du väljer att använda sötad mjölk får du vara försiktig med det extra sockret, för mjölken är jättesöt i sig.

1 stor, väl mogen mango - ca 225 g skalat och tärnat fruktkött
2 ägg
2 äggulor
½ dl kokosflorsocker eller ljust rårörsocker
saft av en ½ lime
3 dl vispgrädde
1 burk OSÖTAD kondenserad mjölk, 385 ml
1 - 2 tsk vaniljsocker

till servering: ytterligare en skalad och mixad mango

Vispa ihop ägg, äggula, socker, limesaft och vispgrädde i en rostfri kastrull.
Värm på svag värme under ständig vispning, tills krämen börjar sjuda och tjockna lite. Får absolut inte koka!
Vispa krämen kall, och blanda väl med den kondenserade mjölken.
Skala, tärna och mixa mangofruktköttet, och vispa ned i krämen. Smaka av med vaniljsocker. Mängden kan variera beroende på hur söt och mogen mangon är.
Ställ krämen i kylskåp att bli riktigt kalll, och kör den sedan i glassmaskin till önskad konsistens.

Glassen går också att frysa direkt i en form. Kom ihåg att ta fram den en halvtimme innan den ska ätas, så den får riktigt härlig och krämig konsistens.
4 kommentarer:

 1. Det här är en glass som jag skulle vilja ha! Färsk, mogen mango är underbart gott och saftigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att mango är fantastisk gott! Du får ta och göra glassen, Marja. Det går ju bra att ersätta sockret med Stevia eller Sukrin om du vill.

   Radera
 2. Men vad gott detta verkar mango är en favorit. Sparar receptet
  Mitt bidrag blev müsli till månadens sötsak :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mango är som du förstår även min favorit. Till min stora lycka har jag hittat riktigt fin, färsk och ätmogen mango på sista tiden. Roligt om du vill testa att göra glassen. Myslin du bjuder på verkar riktigt härlig - även om det tyvärr inte är något för mig eftersom jag varken tål gluten eller hasselnötter. Men gör man det är den alldeles säkert toppen! Må så gott!

   Radera