onsdag 4 juli 2012

Råa chokladbollar med chiafrön och juju-bär



Tänk vad mycket spännande frukter det finns som man inte hade en aning om! Har ni hört talas om juju-bär? Nej, kunde väl tro det! Det hade inte jag heller förrän häromsistens när jag skulle proviantera hos Tant Grön här i Uppsala, och hittade en påse bland den torkade frukten. Den fick förstås följa med hem, jag har väldigt svårt att motstå såna uppenbara frestelser!

Jag lyckades inte hitta så mycket information om juju mer än att den växer på stora buskar och härstammar från Kina, där den används flitigt i matlagningen. Den ser ut ungefär som ett rödbrunt, torkat plommon, eller dadel, med en kärna i mitten. Smaken är också lite plommonartad. Bäret ska vara extremt nyttigt enligt Gisela på Tant Grön. På svenska kallas juju-bär också för bröstbär. Men vet ni vad, när jag semestrade i Italien för några veckor sedan köpte jag med mig en burk spännande marmelad gjord på giuggiola. Lyckades inte klura ut vad för slags bär eller frukt det handlade om, men när jag sedan kom hem och googlade på giuggiola, visade det sig vara samma sak som juju-bär. Där ser man! Om inte Google fanns skulle man framleva sina dagar famlandes i mörker och okunskap!

Jag testade att ha juju-bäret i mina raw-foodbollar tillsammans med lite annat smått och gott, och de blev goda och kändes KOLLOSSALT nyttiga! Om du inte hittar juju-bär kan du ersätta med t ex torkade plommon, dadlar eller något annat. Har du någon butik i närheten som saluför kinesiska eller orientaliska livsmedel, så kika in där och leta efter en påse med namnet "Röda dadlar". Bäret lystrar nämligen också ofta till det namnet. Här och här och här kan du få veta lite mer.

Jag tog en matsked kokosblomssocker i mina bollar, men maken - som är en snaskråtta av högre rang - tyckte de var alldeles för lite osöta, och hävdade att bollarna förmodligen var mer nyttiga än goda! Prata om att kasta pärlor för små nöffande, knorrsvansade varelser!! Förhoppningsvis känner du dig själv och dina närmaste såpass väl att du kan avgöra om du väljer den mindre eller större mängden socker!

1 dl chiafrön
1 dl skållad och skalad mandel, ca 60 g
1 dl solrosfrön, ca 55 g
8 juju-bär, ca 50 g
2 dl vatten
1 dl mandelpasta, ca 80 g
1 - 2 msk kokosblomssocker
1 - 2 msk rå kakao
½ msk vaniljpulver
60 g kakaosmör

kokos eller finhackad mandel att rulla bollarna i

Lägg chiafrön, mandel, solrosfrön och juju-bär i en skål - gärna rostfri eller av glas - och slå på vattnet. Rör om ordentligt, och täck över med lock eller en tallrik. Låt stå över natten.
Ta bort kärnorna i juju-bären, och pilla bort fruktköttet.
Smält kakaosmöret i vattenbad.
Lägg det blötlagda i matberedare/mixer, och tillsätt alla övriga ingredienser. Mixa till en smet. Du avgör själv hur fint/grovt du vill ha smeten mixad.
Ställ in smeten i kylskåpet någon eller några timmar.
Forma bollar, och rulla dem i kokos eller finhackad mandel.
Förvara bollarna i kylskåpet, men ta gärna fram dem i rumstemperatur en stund innan de ska ätas, så smakar de mer.






4 kommentarer:

  1. Tack för kommentaren på kommentaren ;)Gillar verkligen din blogg med och just detta var ett jättepännande recept! Så mycket nya råvaror som det finns att upptäcka!

    http://bakasockerfritt.blogg.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur? Det är ju det som är så spännande med matlagning. Det finns alltid nya saker att upptäcka! Älskar att strosa runt i matbutiker och saluhallar, bäde här hemma i Sverige och utomlands, och botanisera bland allt nytt. Synd bara att skafferiutrymmet är begränsat! Ha det bra!

      Radera
  2. Nej, har aldrig hört talas om jujubär :-)Det ser väldigt gott ut iallafall! Sitter och uppdaterar mig om vad som har hänt i bloggvärlden medans jag varit bortrest. Jag får gratulera i efterskott till ditt "bloggläsarjubileum" på 200 000!!! Nu ska jag särskilt kolla igenom dina vegetariska recept! Det ska bli mindre kött framöver har jag tänkt! Ha det så bra! /Therese

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Therése, och välkommen hem till Sverige igen! Hoppas du haft en härlig resa. I morgon blir det förstås vegetariskt igen, så du får kika in då. Det låter väl som en bra föresats att äta lite mindre kött! Ha det bra!

      Radera