måndag 16 juli 2012

Glutenfria, gratinerade pastarullar med sparris och senapssmakande örtsås



Det här kan verka lite pilligt och pyssligt, men jag lovar att det är värt besväret. Det finns fortfarande fin, färsk sparris att få tag på, och inrullade i pastaplattor och gratinerade med en god senapssmakande örtsås blir det en riktig festrätt. Förresten, när det inte är sparrissäsong finns det jättefin, fryst sparris som du kan använda. Det finns också fin sparris, både vit och grön, på glasburk som funkar bra. Om du skulle bli sugen på den här rätten mitt i smällkalla vintern, menar jag!

De glutenfria lasagneplattorna måste förkokas innan tillagning, vilket kan vara lite pyssligt och ta lite tid, men om du inte har glutenbekymmer kan du ta vanliga, färska lasagneplattor, som kan tillagas direkt.

En riktigt härlig vegetarisk måndag önskar jag dig!

1 paket glutenfria lasagneplattor, 12 st plattor - jag använde dem av märket Schär
2 buntar färsk sparris à 225 g
1 tsk Dijonsenap
1 liten, pressad vitlöksklyfta
3 äggulor
saft och rivet skal av 1 limefrukt
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
ca 50 g riven, smakrik ost - jag använde Prästost
2 - 3 tsk valfri kryddblandning - jag använde en som heter Gudomlig ört- och vitlök

Skölj sparrisen, och bryt av den nedersta, hårdaste delen på sparrisstjälkarna. Koka sparrisen i lättsaltat vatten några minuter tills den mjuknar, och lägg sedan ned den i iskallt vatten. Låt den rinna av väl.



Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull, och koka 4 lasagneplattor i taget ca 12 minuter, tills de blir mjuka och går lätta att rulla. (Gör man lasagne räcker det med kortare koktid, ca 5 - 6 minuter).
Ta upp plattorna med hålslev, och lägg upp dem vartefter på en ren och torr handduk att rinna av.



Rulla in 2 - 3 sparrisar i varje lasagneplatta, och lägg i smord, eldfast form.




Lägg äggulor, senap, pressad vitlök och rivet limeskal i en skål, och vispa ihop. Tillsätt grädden och vispa pösigt.
Rör försiktigt ned limesaft, crème fraiche, kryddblandning och ost, och smaka av om det behövs mer krydda. Bred röran över lasagneplattorna.
Gratinera i ugnen på 200 graders ugnsvärme ca 25 - 30 minuter. Lägg över ett bakplåtspapper på slutet om det blir för mörkt. Servera med en blandad sallad.







2 kommentarer:

  1. Mkt spännande och gott var det! Åerigen glad att jag råkade vara hemma :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och det var roligt att ha dig hemma, och att få laga mat till dig!

      Radera