måndag 2 juli 2012

Glutenfri tabbouleh med quinoa



I början av juni var jag och grattade min unga släkting Johan, som tog studenten. Hans pappa Tino kommer ursprungligen från Libanon, och lagar fantastisk libanesisk mat. På det generösa buffébordet fanns bland många andra läckerheter den typiska libanesiska rätten tabbouleh, som är baserad på bulgur, och som även innehåller persilja, mynta, tomater, lök och citronsaft. Tyvärr kunde jag ju inte smaka (det fanns massor med annat jag kunde äta, så det var inte ett dugg synd om mig) men jag blev så sugen att jag var tvungen att göra en egen, glutenfri variant med quinoa som bas. Jag har ingen aning om hur Tino lagar sin tabbouleh, och jag kan ju inte jämföra, men tycker att min blev supergod! Den blev härligt syrlig och fräsch i smaken. En riktig sommarrätt.

Ät tabboulehn som ensam, vegetarisk rätt, eller som tillbehör till något annat. Vegetarisk korv eller stekt/grillad quornfilé är ett förslag. Passar som sagt även väldigt bra på buffé. Äter du något mer till räcker den här satsen till fyra, annars till två eller tre.

Erica Palmkcrantz Aziz brukar kallas för Sveriges raw food-drottning. Jag utnämner härmed Anna på bloggen Hemma hos Fru C till en värdig kronprinsessa! Vill du göra tabbouleh i hennes raw food-tappning hittar du receptet här.

Så här gjorde jag min variant:

2 dl ljus quinoa
4 dl vatten
1½ tsk Renée Voltaires lantbuljongpulver med citrongräs och chili
3 stora tomater
1 rejäl knippa marockansk mynta
1 rejäl knippa persilja
½ röd lök
rivet skal och saft av 1 lime, ca ½ dl saft
½ dl fin jungfruolivolja
1 vitlöksklyfta
Himalayasalt och rikligt med svartpeppar från kvarn

Skölj quinoan grundligt i ljummet vatten. Det går bra att göra det i en sil.
Koka upp vattnet med buljongpulver, och rör ned quinoan.
Låt småkoka under lock 20 minuter. Ta av locket, rör om och låt ånga av och svalna.
Dela tomaterna och gröp ur inkråmet (spara det och ha i köttfärssås eller förstärk en tomatsoppa med det).
Skär tomaterna i pyttesmå tärningar.
Finhacka löken samt persilja och mynta.
Riv limeskalet, och pressa ur saften.
Blanda olivolja och limesaft och pressa i vitlöksklyftan.
Blanda ihop alltsammans, och smaka av med Himalayasalt och rikligt med svartpeppar från kvarn.









8 kommentarer:

  1. Åååh vad gott! Quinoa är en av mina stora favoriter i köket - och att det är naturligt glutenfritt är ju bara ett plus! Och Tabbouleh är verkligen smaskigt, tur för dig att du kunde göra en egen version nu när det inte gick att smaska i sig den på studentskivan :)

    SvaraRadera
  2. Åhhh, detta ska jag göra nån dag, det hörde till en utav mina favoriter en gång i tiden
    MVH Pernilla

    SvaraRadera
  3. Testa den, båda två! Jag tror min variant kan ta upp kampen mot den vanliga. Supergod och fräsch, och passar jättebra nu till sommaren, både till grillat och annat.

    SvaraRadera
  4. Tack finaste du! Det var ingen dålig utmärkelse! :-) Sommarkram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är du värd, Anna! Du inspirerar både mig och många andra! Kram tillbaka!

      Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  6. Åh vad gott och ekologiskt det ser ut. Älskar de där naturliga smakerna. Det här måste jag fixa. Tack för receptet :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt, Hanan, att du gillar receptet! Då hoppas jag att tabboulehn ska falla dig i smaken. Ha en fortsatt härlig sommar!

      Radera