torsdag 8 december 2011

Ännu ett glutenfritt surdegsformbröd - fullproppat med frukt och frön



Jag äter inte så jättemycket bröd, men till frukosten på morgonen vill jag nog gärna ha en macka. Och då ska det helst vara ett bröd som är fullproppat med nyttigheter, som frön, frukt och nötter, så att kropp och hjärna kommer igång. Det här brödet tycker jag uppfyller det kriteriet. Det är en variation på de tidigare surdegsformbröd jag gjort, och som du hittar recept på här och här.

Du kan blanda vilka torkade bär eller frukter som du vill, och även byta ut en del mot nötter av något slag. Eftersom vi är priviligierade nog att ha stora mängder egen äppelmust tog jag det som degspad, men det går förstås bra med vatten också.

Brödet blev supergott! Riktigt saftigt och smakrikt. Skiva det tunt när det kallnat helt, och frys in, så är det lätt att ta fram och tina vartefter. Har precis ätit några mackor av det till frukost.

Idag skiner solen över de frostnupna åkrarna, och det glittrar i träden, så då känns livet genast mycket lättare. Idag ska jag försöka mig på att göra en fruktkaka. Om resultatet blir lyckat återkommer jag med recept.
Ha en bra dag allihop!


50 g färsk jäst
5 dl äppelmust - eller vatten
1/4 dl kallpressad avocadoolja
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
150 g torkad, blandad frukt - jag tog fikon, aprikoser och dadlar
5 dl Jyttemjöl Mix - orange påse
4 msk glutenfritt surdegspulver
1 msk fiberhusk
2 tsk salt

Ljumma musten till ca 35 grader, och lös jästen i en del av den.
Tillsätt resten av musten, olja, frön och den torkade frukten skuren i småbitar.
Kör igång maskinen och blanda om.
Blanda mjölet med surdegsoulver, husk och salt, och tillsätt lite i taget medan maskinen är igång.
Arbeta degen mycket väl, 10 - 12 minuter, på lågt varvtal.
Forma en limpa och lägg i en väl smord form.
Täck över med bakduk och låt jäsa i rumstemperatur en timme.
Grädda i 175 graders ugnsvärme, på nedersta falsen, en timme.
Ta ur formen, och fortsätt grädda utan form ytterligare ca en halvtimme.
Låt svalna på galler, väl insvept i bakdukar.










8 kommentarer:

  1. Ser väldigt saftig och god ut!

    SvaraRadera
  2. Hej Frostrosor! Roligt att du hittat till min blogg, och varmt välkommen tillbaka! Ja, brödet har definitivt blivit en favorit. Riktigt saftigt och gott - vilket ibland kan vara svårt att få till med glutenfritt. Han en fin helg!

    SvaraRadera
  3. Hej! Finns det något man kan ersätta avokadooljan med? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut Nathalie! Du kan i stort sett ta vilken olja som helst. Personligen brukar jag variera mellan avocadoolja, rapsolja, mandelolja, kokosolja, hampafröolja och ibland även pumpakärnolja. Du kan nog t o m ha olivolja om den är mild och ganska neutral i smaken. Det viktiga är att oljorna är kallpressade och av god kvalitet. Tack för att du hörde av dig. Ha en fortsatt fin dag! Och du, du missar väl inte min kryddutlottning som jag har den här veckan!

      Radera
  4. Jag har sagt det förut, och jag säger det igen, du är ett geni! Så gott! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog bara du som geniförklarar mig, men jag sträcker på mig och suger åt mig! Tack, tack! Vad roligt att brödet föll dig i smaken. Tusen tack också för länkningen! Må så gott och fortsätt ta hand om dig!

      Radera
  5. Sträck på dig, det förtjänar du! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla! Du anar inte så lång jag har blivit, haha!

      Radera