söndag 21 augusti 2011

Gluten- och mjölkfritt surdegsformbröd med kokosmjöl, hampafrön och torkade päron



Det glutenfria surdegspulvret som jag skrivit om tidigare satte igång baklusten, och eftersom frysen behövde fyllas på med glutenfritt bröd testade jag en ny variant. Det blev jättegott! Riktigt mustigt och nyttigt, med bra konsistens. Surdegspulvret är gjort av rårismjöl och quinoa, inget annat. De torkade päronen kan bytas mot äpplen, aprikoser, russin eller något annat som du tycker om.

Ett par skivor av det här brödet till frukost, med något proteinrikt pålägg, och kanske tillsammans med en härlig smoothie, och du står dig garanterat ända till lunchen.

50 g jäst
5 dl vatten
1/4 dl mandelolja eller rapsolja
1 msk yaconsirap eller agavesirap
1 msk nyponmjöl
3/4 dl skalade hampafrön
3/4 dl linfrön
3/4 dl solroskärnor
50 g finstrimlade torkade päron - eller äpplen
1 dl kokosmjöl
4 dl bovetemjöl
2 dl rårismjöl
3 msk surdegspulver
2 tsk fiberhusk
1 tsk salt

Strössel: pumpakärnor, flingsalt, solroskärnor, linfrön, sesamfrön

Ljumma vattnet till ca 34 - 35 grader (lite svalare än kroppstempererat), smula jästen, och lös den i lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, olja, sirap, nyponmjöl, strimlade torkade päron, hampafrön, linfrön och solroskärnor. Rör om ordentligt.
Blanda mjölsorterna, fiberhusk, surdegspulver och salt, och tillsätt lite i taget medan matberedaren är igång. Kör degen minst 10 minuter på lågt varvtal, gärna lite längre. Det är viktigt att degen bearbetas väl.
Smörj en 1½-litersform väl, och stjälp i degen. Degen är rejält kladdig, men smörj lite olja på händerna så får du med allt, och kan platta till så degen fördelas jämnt i formen.
Täck över med bakduk och låt jäsa i rumstemperatur en timme.
Pensla med lite ljummet vatten, och strö över fröblandningen.
Grädda i 175 graders ugnsvärme, längst ned i ugnen, en timme. Stjälp försiktigt brödet ur formen, och grädda ytterligare en halvtimme i samma temperatur och utan form.
Låt svalna helt under dubbla bakdukar, och skiva det tunt innan du fryser in i lagom portioner.







4 kommentarer:

  1. Hej!
    Kan man byta ut rårismjöl mot havremjöl?

    Jennie

    SvaraRadera
  2. Hej Jennie! Det tror jag säkert fungerar också, kan inte tänka mig annat. Ha en fin söndag!

    SvaraRadera
  3. Hej!

    Kan man kalljäsa degen och halvera jästmängden till 25g. .? Måste kanske öka mängden sirap då också?

    Madelen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Madelen! Så roligt att du hörde av dig! Jag tror absolut att du kan kalljäsa brödet. De senaste gångerna jag gjort liknande formbröd har jag haft rikitgt kallt vatten, ca 6 - 8 grader (vi har egen brunn och vattnet blir väldigt kallt), och låtit brödet jäsa ca 4 timmar. Jag har dock använt samma jästmängd, och skulle inte rekommendera att du går ned så lågt i mängd som 25 g. Jag skulle testa att ha så kallt vatten som det går att få, minska jästen till 40 g, täcka över och jäsa svalt 6 - 8 timmar. Tror inte du ska behöva ha mer sirap - om du inte vill det för sötmans skull. Lycka till och hör gärna av dig igen och berätta hur det går! Må så gott och ha en fortsatt fin dag!

      Radera