fredag 18 mars 2016

Glutenfri mjuk långpannekaka med smak av kokos



Vi har nyligen haft släktbesök från Finland, och orken var väl inte helt på topp efter influensa och segdragen hosta. men det behövdes ändå något fikaaktigt. Det fick bli den här kakan, som lätt svängdes ihop utan att det behövdes några större kroppskrafter.

Att det blev just den här chokladen berodde dels på att det var extrapris i affären (10 kronor) och dels på att jag vet att min svägerska älskar just kokos. Du kan naturligtvis välja en annan choklad om du föredrar det. Om du är laktoskänslig använder du laktosfritt smör och en choklad som är laktosvänlig, och tål du inte mjölkprodukter överhuvudtaget använder du mjölkfria alternativ. Det finns massor med goda mjölkfria chokladsorter. I det här inlägget ser du bilder på annan kokoschoklad. Den pajen kan för övrigt också varmt rekommenderas! Såååå god!

100 g smör
1½ dl ljust rårörssocker
3 stora ägg
1 dl kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk xantangummi
100 g choklad med fyllning av kokoskräm

Smält smöret och rör ned sockret så det löser sig. Låt svalna till rumstemperatur.
Rör i äggen, ett i taget, och vispa ordentligt emellan.
Blanda kokosnötsmjölet med bakpulver, vaniljsocker och xantangummi och rör ned i smeten.
Blanda om väl och låt stå 5 minuter och svälla.
Rör om ordentligt igen och bred ut smeten i en liten form, ca
Hacka chokladen och strö jämnt över kakan.
Grädda i ca 180 grader ca 20 - 25 minuter.
Skär i rutor.
Servera eventuellt kakan med vispad grädde eller mjukrörd vaniljglass.















2 kommentarer:

  1. Den ser väldigt god ut, kokos är gott. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den blev väldigt uppskattad Katarina, så var inte rädd att prova! Jag gillar också kokos i alla former. Kram i retur!

      Radera