måndag 28 mars 2016

Saftiga köttfärsbiffar - glutenfria och med förstärkning av havregryn och riven palsternacka



Hoppas alla har haft en fin påskhelg. Efter sill, ägg och Jansson komer här ett recept på riktigt goda köttfärsbiffar, som trots liten köttmängd gott och väl räcker till fyra.

Med bara 325 g köttfärs lagar du till en god middag för fyra - under förutsättning att du följer mitt recept på köttfärsbiffar. Jag har förstärkt smeten med både glutenfria havregryn och riven palsternacka, som gör biffarna både goda och saftiga. Till biffarna åt vi klyftpotatis, kokt brysselkål och en lättfixad citronsmakande sås på smetana. Den blev höftvarianten, en burk smetana, en liten pressad vitlöksklyfta, pressad citron, en gnutta majonnäs och persilladekrydda.

325 g nötfärs - helst Krav förstås om du har möjlighet
2 msk glutenfria havregryn
2 msk potatismjöl
½ dl grädde eller vatten
1 stort ägg
2 tsk stark och söt senap
50 g finriven rå palsternacka
1 msk BBQ citronmix från Zmaka - eller någon annan kryddblandning som du gillar
ev lite ytterligare salt eller peppar
olivolja till stekning

Blanda ihop havregryn, potatismjöl och grädde/vatten, och låt svälla 10 minuter.
Tillsätt ägg, senap, palsternacka och kryddblandning  och arbeta sist ned färsen. Arbeta till en smidig och jämn smet. Stek gärna en liten provbulle och känn efter om det behövs ytterligare smaksättning.

Forma åtta biffar med vattensköljda eller lätt olivoljade händer. Hetta upp olivolja och stek biffarna gyllene på båda sidor. Låt antingen eftersteka i ugnen ca sex minuter (jag satte in dem under potatisen i ugnen) eller i pannan. Servera med valfria tillbehör.
Smaklig spis och ha en fortsatt fin Annandag Påsk!

4 kommentarer:

  1. Hoppla, palsternacka är en av våra absoluta favoritrotfrukter. Den där smaken går ju inte att ta miste på och detta låter verkligen som nåt som måste testas i vårt kök - tack för tipset!
    Påsken har gått upp o ner, ja du vet så där som det kan göra med slitna kroppar ibland:) Men då är det extra skönt att vara lediga så det kan vilas det som vilas behöver.

    En fin vecka till dej Kjersti,
    kramar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul om ni vill pröva! Jaadå, det där med sliten kropp känner jag väldigt väl igen! Bara att gilla läget och försöka göra det bästa med den kropp man har! Hoppas ni också får en finfin vecka!

      Radera
  2. Vi brukar också dryga ut köttfärsbiffar, köttbullar, tacos, köttfärssås, lasagne-ja allt som har med köttfärs att göra- med lök, morötter, mixande sojabönor eller andra bönor, ägg osv. Skillnaden blir marginell och det blir faktiskt mycket smakrikare och är bättre både för människa och miljö!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Bra tänkt! Jag försöker också minska på köttet och dryga ut där jag kan. Blir billigare dessutom. Ha det bra Sara!

      Radera