måndag 24 november 2014

Vegetariska mandelbullar med sås på färska tomater - bra både till mingel och middag



När dotter Erika 30-årspartajade häromsistens så fanns det även några vegetarianer bland gästerna. Jag tillverkade ju vanliga köttbullar till det övriga festgänget, men ville inte att vegetarianerna skulle bli alltför förfördelade och bullösa, så det fick bli några mandelbullar till dem.

Jag passade på att sno till mig några av bullarna, som maken och jag lunchade på tillsammans med pasta och en enkel tomatsås på färska tomater.

Så här gör du bullarna:

100 glutenfria havregryn - ca 2 dl
90 g mandelmjöl - ca 2 dl
80 g färskriven långlagrad parmesan
1 msk mald chia
½ msk PO-fiber
3 - 4 msk Kunglig Salladskrydda - eller annan kryddblandning som du gillar
3 stora ägg
lite extra salt från kvarn
smör/rapsolja till stekning

Till kokning:
2 liter vatten
2 msk lantbuljongpulver (Biofood)

Lägg alla ingredienser i matberedaren med kniven monterad. Kör ihop alltsammans till en smet, som får stå och svälla ungefär en kvart.
Ta lite olja på händerna och rulla jämna bollar. Jag gjorde lite större bollar och fick ut 22 stycken.
Koka upp vatten med buljongpulver och koka bollarna i omgångar, ungefär 3 - 4 minuter tills de flyter upp till ytan. Låt dem rinna av.
Hetta upp smör och rapsolja i en stekpanna och bryn bollarna fint runtom. Sänk värmen och låt dem bli genomvarma och färdigstekta.














Om det inte är något mingel i faggorna föreslår jag att du äter bollarna med valfri pasta och en enkel men god tomatsås. Den gör du så här:

225 g färska körsbärstomater eller romanticatomater
2 rejält stora vitlöksklyftor
1 msk osötad tomatpuré
1 tsk flytande honung
1 tsk röd balsamvinäger
salt från kvarn

Klyv tomaterna och skala och hacka vitlöken.
Blanda alla ingredienser i en kastrull, låt koka upp, och sedan småkoka under lock 20 - 30 minuter.










Lägg upp nykokt, avrunnen pasta i djupa tallrikar, fördela vegobollarna över, slå på tomatsåsen, och toppa slutligen med lite extra riven parmesan.

Smaklig spis go´vänner och ha en fin Köttfri måndag!

2 kommentarer:

  1. Åh, dom är ju så goda dessa köttfria bullar. Tack för att du påminde oss, vi hade ju nästan helt glömt bort dom!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de tål att påminna om. Finns ju i lite olika varianter. Mina blev i alla fall väldigt goda och uppskattade både av vegetarianerna och övriga gäster på 30-årsminglet. Kram på er!

      Radera