lördag 22 november 2014

Glutenfritt kikärtstunnbröd med inspiration från Milla



När jag såg receptet på det här brödet hos Milla som driver bloggen Millas Hälsoblogg, blev jag nyfiken och sugen på att testa. Jag gillar ju kikärtor och jag gillar tunnbröd. Jag blev lite fundersam över den stora mängden bakpulver, så för säkerhets skull kollade jag med Milla att måtten verkligen stämde, och det gjorde de.

Jag följde det ursprungliga receptet väldigt nära. De enda ändringarna jag gjorde var att jag tog en aning mindre kikärtor (eftersom förpackningen var på 190 g och inte 200 g), att jag tog linfrökross i stället för hela linfrön, ändrade kryddningen eftersom jag inte är så förtjust i kummin och anis (i synnerhet inte anis) och bytte kikärtsmjölet mot rårismjöl eftersom jag inte hade något kikärtsmjöl hemma. Jag tog också vanligt smält smör i stället för kokosolja och lät brödet eftertorka på varmluft eftersom jag tyckte det kändes lite för mjukt i konsistensen och ville ha det torrare och knaprigare. Slopar du det momentet blir det mer som ett mjukt tunnbröd som kan klippas i lämpliga bitar. Här hittar du Millas originalrecept, och så här gjorde jag mitt bröd, som är rejält proteinspäckat, innehåller försvinnande lite kolhydrater och i mitt tycke är riktigt, riktigt gott:

1 tetra kokta kikärtor - 190 g
1 förpackning Keso - 250 g
2 msk linfrökross
1 msk rårismjöl
1 msk bakpulver
2 krm salt
½ tsk pestokrydda med ramslök
2 msk smält avsvalnat smör - 30 g

Skölj kikärtorna och låt dem rinna av väl i en sil.
Mixa först kikärtorna och tillsätt sedan Keso och smör och mixa vidare.
Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem under fortsatt mixning.
Klicka upp smeten på ett bakplåtspapper och bred ut jämnt över hela plåten. Den detaljen var det meckigaste i hela proceduren. Jag tog lite rapsolja på en bred kniv och "föste ut" degen.
Sätt in på 200 grader, strax nedanför mitten, och grädda 20 minuter.
Ta bort plåten och sätt bara in själva bakplåtspapperet med brödet i ugnen igen. Låt det eftertorka på varmluft 100 grader (eller vanlig ugn ca 120 grader) någon halvtimme till. Jag satte också in en träslev mellan ugn och lucka för att fukten skulle dunsta ordentligt.
Stäng av ugnen men låt gärna brödet stå kvar tills ugnen svalnat. Bryt brödet i lämpliga bitar och förvara det torrt.










2 kommentarer:

  1. Vilken kul variant du gjorde:) Ha det gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev inte alls så tokigt, så tack för inspirationen! Ha det gott du också!

      Radera