lördag 8 november 2014

Mingelköttbullar à la Erika



Om några dagar fyller dotter Erika 30, och för att celebrera detta ska hon ikväll mingelpartaja med systrar, svågrar, vänner, gamla kursare och nya kollegor. Det mesta har hon fixat själv, men jag har fått förtroendet att bidra med några saker till festen. Igår kreerades alltså de här köttbullarna, som i mitt tycke blev riktigt goda, och som strax ska levereras. Eftersom det var en stor sats stekte jag dem klara i ugn, men om du gör en mindre sats kan du eftersteka dem i pannan. Jag provstekte en bulle för säkerhets skull för att se om kryddningen behövde justeras, vilket gjorde att jag ökade på både kryddblandning och saltmängd. Det är alltid en god idé att göra en provbulle när man testar ett nytt recept.

Så här blev bullarna till slut, och naturligtvis väljer du svenskt kött:

500 g nötfärs
500 g lammfärs
½ dl glutenfria havregryn (Urtekram)
½ dl PO-fiber
1 dl vatten
2 stora ägg
1 msk osötad tomatpuré
2 ½ msk Medelhavskrydda från Krusmyntagården (här ser du vad den innehåller)
½ dl hackad persilja
några varv på saltkvarnen
rapsolja/smör till stekning

Blanda havregryn, PO-fiber och vatten och låt stå och svälla 10 minuter. Rör i ägg, tomatpuré, krydda, salt och persilja och blanda om. Arbeta sedan ned färsen och blanda om till en jämn smet.
Ta vatten eller olja på händerna och sätt igång och rulla, rulla, rulla.
Bryn köttbullarna fint runtom i en blandning av rapsolja och smör.
Lägg över bullarna i en långpanna och efterstek i ugnen ca 7 - 8 minuter på lite drygt 200 grader. Låt bullarna svalna.

Ha en fin lördag och en bra helg allihop!

2 kommentarer:

  1. Åh längtar till leverans så jag får smaka :) Tack snälla för att ni hjälper till! Puss

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas, hoppas, de ska falla i smaken! Ha en mysig fest!

      Radera