söndag 16 november 2014

Glutenfri pasta med smakrik röra på champinjoner, purjo, ost och räkor



Det kanske blir svårt att fresta er med den här rätten? Jag måste ju tillstå att den inte är alltför upphetsande rent bildmässigt. Ganska bleksiktig om vi ska vara helt ärliga. Men, men, som alltid ska man vara försiktig med att döma efter det yttre. Pastaröran förgyllde en alldeles vanlig kväll hemma hos oss häromsistens, men har absolut helgfeeling.

Pastan är glutenfria "snören" av majs från en italiensk tillverkare (italienarna är bra på det här med glutenfritt), och röran är en riktig goding - en smakrik blandning av champinjoner, purjo, vitlök, räkor, parmesan och en god kryddblandning. Tja, sen får man leva med att det inte blir någon direkt färgexplosion. Du får duka med något färgglatt i stället!

Valfri pasta, kokt enligt anvisning på paketet.

1 medelstor purjo - ca 160 g när den var ansad och klar
ca 250 g champinjoner - färska eller från burk
2 vitlöksklyftor
1 dl grädde
1 dl smetana
½  - 1 msk kryddblandning Gourmetkrydda från Krusmyntagården
några varv på saltkvarnen
några varv på svartpepparkvarnen
½ knippa dill
40 g färskriven parmesan
ca 175 - 200 g skalade räkor
rapsolja/smör eller ghi till stekning

Skölj och strimla purjon, ansa och skiva champinjonerna, skala och flisa vitlöken, hacka dillen.
Lägg champinjonerna i kall panna och fräs tills vätskan dunstat.
Tillsätt då matfett, vitlök och purjo och fräs runt under omrörning någon minut.
Tillsätt grädde, smetana, kryddblandning, salt och peppar och låt småputtra under lock tills purjon mjuknat, ca 8 - 10 minuter.
Rör ned osten och låt den bara smälta och "kräma till" röran.
Smaka av med eventuellt lite mer kryddblandning innan du vänder ned hackad dill och räkor.
Servera genast till nykokt, avrunnen pasta.
Har du lite dill över så piffa upp med lite grönska. Den detaljen glömde jag, jag hackade ned alltsammans i röran!

Förresten. Röran passar också förträffligt till att fylla crepes med. Det gjorde jag med lite av det som blev över.

Smaklig spis och ha en fin söndag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar