onsdag 26 november 2014

She´s got the look - nää, inget program för migJaha, då har även jag gjort det! Sett programmet She´s got the look. En kväll i förra veckan när jag var sjuk och inte orkade så mycket mer än att sitta och dega framför TV:n tänkte jag att jag måste se det där programmet som det skrivits så mycket om och gjorts så himla mycket reklam för. Uppriktigt sagt kände jag mig alldeles missmodig när programmet var slut.

She´s got the look är ännu ett av alla dessa myriader av utklassningsprogram där den ena efter den andra - likt i Agata Christies berömda deckare  - försvinner, för att det till slut ska stå en ensam segerviss vinnare kvar som får pengar, ära, berömmelse, chans till ett skiv- eller bokkontrakt eller vad det nu kan vara. I det här fallet handlar det om en "mogen" kvinna över 35 som ska få ett modellkontrakt.

Jag har inte sett de tidigare avsnitten, så jag vet inte vad som utspelat sig i dem, men utmaningen i det avsnitt jag såg handlade om att lära sig gå behagfullt på skyhöga klackar och utföra en sexig dans, samt att iklädd minimala, sexiga underkläder och make-uppad intill minsta lilla por posera tillsammans. Med halvslutna ögon, sexigt beslöjade blickar och halvt särade blodröda läppar blåste deltagarna rökringar och puffade på tjocka cigarrer. Hela interiören andades dekadent 30-tals-Berlin. Cabaret.

Men hallå! Är inte det där lite otidsenligt? Förfärligt omodernt rentutav? Jag fick faktiskt lite besk smak i munnen. Är det bara aningslöst eller är det medvetet cyniskt att glamourisera rökning på det sätt som gjordes i programmet? Är det i tiden och ansvarsfullt att utmåla kvinnor som våpiga sexobjekt som enbart är till för att behaga och förföra? Jag kan förstå att unga tjejer, tonåringar och unga vuxna som är vilsna och osäkra, som ännu inte har hittat sin identitet, och som är i behov av bekräftelse kan lockas att söka till liknande program, men kvinnor? KVINNOR! Tusentals lär ha sökt och 12 gallrades slutligen ut till programmet.

Visst, jag tror säkert man kan försvara sig med att det bara är på skoj. En oskyldig lek. En kul grej. Att jag är mossig intill pinsamhet som tycker som jag gör. Men jag tar risken. Jag bjuder faktiskt på det. Det är verkligen ingen lek för alla de hundratusentals kvinnor (män också förstås) som blir sjuka och dör i sviterna av det där rökpuffandet. KOL. Lungcancer. Hjärt- och kärlsjukdomar. Det är 2014 gott folk!. Vi VET hur skadligt det är med rökning. Att det är den i särklass största hälsorisken av alla. Är det verkligen försvarbart att glorifiera det och få det att se ut som något coolt och häftigt på det sätt som det framställdes i She´s got the look?

Det är knappast på skoj att kvinnor och flickor över hela världen varje dag och varje minut förtrycks och sexifieras. Att de får utstå övergrepp och våldtäkter, just för att de betraktas som ägodelar som man kan göra vad man vill med. Som är till för nöjes skull. TV har en ENORM genomslagskraft och just därför tycker jag man har ett ansvar för vilka ideal man förmedlar. ÄVEN inom komersiell TV. Det är skrämmande lätt att bli påverkad och att identifiera sig. I en tid när utseendefixeringen breder ut sig alltmer och kryper allt längre ned i åldrarna är det så otroligt viktigt för unga tjejer med GODA förebilder! Starka, kapabla kvinnor. Mödrar, mostrar, fastrar, mormödrar och farmödrar som speglar sunda ideal. Som inte fastnar i stereotypa bilder av kvinnor. Det finns alldeles tillräckligt av motsatsen!

Det är naturligtvis inget fel i att sköta om sig och att göra sig vacker. Det har vi gjort i alla tider. Det vill jag ju också göra. Jag vill vara mitt bästa jag och ta hand om mig så att varken kroppen eller själen får rynkor. Jag tycker också om vackra kläder och vill känna mig fin. Jag är noga med att ta hand om min hud, unnar mig en ansiktsbehandling emellanåt, försöker sova mycket, äta vettigt och överhuvudtaget leva sunt. Räcker inte det? Nä, tydligen inte. Antingen man är tio eller sjuttiofem ska man vara SEXIG. Kära nån, det går ju knappast ens att hitta ett par rejäla och okrusidulliga trosor till Lilla I som är tre!

Jag har inget emot sex om nu någon skulle tro det. Inte alls, det är en naturlig och sund del av livet som ger glädje och som man mår bra av - eller borde åtminstone vara det. Vad man gör i den egna sängkammaren är en privatsak, och hur man klär sig eller klär av sig där har ingen annan med att göra. Men jag kan onekligen bli ganska trött på all denna sexifiering. Sex är förvisso en viktig del av livet, men fortfarande bara EN del av livet. Jag blir faktiskt lite ledsen när jag ser vuxna kvinnor - mogna, erfarna, välutbildade, naturligt vackra kvinnor som närmar sig medelåldern eller rentav är mitt uppe i den - så okritiskt anspela på sex. Offentligt! I TV! Kära nån, vad får er att göra det? Nog har vi väl ett bredare register än så att spela på vi kvinnor?

Jag är inte ute efter att döma. Jag vill ingen av er något ont. Verkligen inte! Jag hoppas ni vet vad ni gör, och jag hoppas att ingen av er blivit alltför tilltufsad under vägen. Det är själva programidén jag är kritisk mot. MEN som den oförbätterliga kurator jag är skulle jag också vilja sitta ned och prata med var och en av er. För jag blir verkligen nyfiken. Jag har så många frågor. Varför är ytan så viktig? Vad är det du vill uppnå? Vad är drivkraften? Vad drömmer du om? Vad längtar du efter? Vad föreställer du dig att allt det här ska leda till? Pengar? Berömmelse? Bekräftelse? Upprättelse? Revansch? Bättre självkänsla? En ny partner? Vad händer med dig själv och din självbild under vägen? Hur känns det att bli uttittad, bedömd, bortvald? Hur har din medverkan i programmet påverkat dina olika relationer? För i slutändan är det ju bara en av er som blir vinnare. Eller vem vet förresten. Kanske förlorare?


10 kommentarer:

 1. Så bra skrivet! Håller med helt!
  Kram kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lana! Kram till dig också!

   Radera
 2. Hej!
  Så bra uttryckt Kjersti! tack o lov så ingår inte den kanalen i mitt tv val. Tror jag blivit alldeles för irriterad och rent ut sagt arg om jag tittat på detta program. Att människor ens söker till denna sorts sk tv underhållning är för mig ofattbart?? att låta sig bli bedömd och bortvald på detta sätt, ja, jag finner egentligen inga ord. Media lyckas gång på gång skapa sk "undehållning" efter utseende. Rätt sorgligt enligt min åsikt..

  över till ngt annat, tack för trevliga recept Kjersti!
  =)
  onsdagshälsning från Skåne (Anna)

  SvaraRadera
 3. Väldigt bra och intressant skrivet Kjersti. Jag har sett alla avsnitten hittills och ska se kvällens i efterskott. Jag blev också helt chockerad över rökningen i plåtningen. Dessutom togs det tydligen för givet att de var rökare eftersom de inte bara stod och höll i jättecigarrerna. Hur otidsenligt som helst. Och så är det Kappahl som vinnaren blir modell för. Hur kan de vilja bli sammankopplade med detta???? Nä jag satt med hakan tappad en god stund..
  Jag kan inte säga att jag är förvånad över att de förväntas se sexiga ut i underkläderna det är ju så modereportagen ser ut och det är så det är i vår värld idag. Det är jättetråkigt att det är så och att många unga kvinnor sätter likhetstecken mellan att vara vacker och att se "porrig ut". Utvecklingen hithän har gått snabbt de senaste åren. Är glad att inte min uppväxt präglades av dessa ideal. Sörjer de flickor som har det svårt idag. Jag måste säga att när jag ser detta program så är det med viss avsmak för formen men tittar av intresse för deltagarna. Skulle som du vilja få intervjua dem! //Anne

  SvaraRadera
 4. Hej Kjersti!
  Jag har inte sett programmet, menw är generellt förvånad över att folk ställer upp i dylika program. Precis som du är jag lite nyfiken på vad de tror att hoppas att programmet skall ge dem?

  SvaraRadera
 5. Tusen tack Anna, Anne och Malin för era kommentarer. Det är alltid så roligt att få respons och att få ta del av era åsikter och synpunkter. Vi verkar vara ganska eniga i mycket. Kändes jätetrist med rökningen. Finns det nåt osexigare?? Ohälsosamt, miljöovänligt och illaluktande. Och joodå, jag har också varit oförståndig. Rökte faktiskt några år i ungdomen innan jag kom på bättre tankar. Men det är nästan preskriberat vid det här laget. :)) Må så gott och ta hand om er!

  SvaraRadera
 6. Pssst Kjersti.. Gårdagens program handlade om familjen och de fick träffa sina anhöriga. Mycket intressant ur ren sociologisk och psykologisk vinkel.. Finns på TV4play. :-D //Anne igen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gick in och tittade lite. Håller med om att det var intressant. Inte riktigt lika illa som förra programmet heller. Men min grundkritik kvarstår, och jag har fortfarande mycket jag skulle vilja fråga om. Ha en fin adventshelg! Kram!

   Radera
 7. Hihi... Misstänkte att jag kunde fresta dig lite! ;-) Visst är det bra när man kan snabbspola! Önskar dig också en fin advent! Kram! //Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tänk att du kunde lura mig:)) Kram!

   Radera