torsdag 6 november 2014

Glutenfria frukostfrallor med färskost och mandelmjöl



Idag är det Gustav Adolfsdagen, och egentligen borde jag väl enligt traditionen bjuda er på bakelser. Men det tänker jag inte alls göra! Ska ni mumsa på Gustav Adolfsbakelser får ni köpa dem på ett konditori eller kanske botanisera på andra bloggar om ni föredrar gördetsjälvvarianten. Här är t ex ett glutenfritt recept signerat konditorn Mia Öhrn. Om jag förstått det rätt kan bakelserna i princip se ut hursomhelst och även innehålla vad som helst, så länge det finns en liten gubbe som dekoration någonstans på bakelsen. Nåja, jag tänkte i stället försöka fresta er med några kungligt goda frallor som passar både till frukost och lunch. Till kvällsfikat också för den delen.

Jag bakar inte så särskilt ofta matbröd med bakpulver, men någon gång emellanåt blir det ett undantag, i synnerhet om det ska gå snabbt. Och det gör det verkligen med de här frallorna. De är väldigt lättgjorda, och du gör dem på nolltid. De är mjuka, saftiga och med gott tuggmotstånd. Dessutom innehåller de en hel del nyttigheter i form av protein, fibrer, vitaminer, mineraler och fettsyror. De kommer absolut att repriseras! Snart.

Frallorna tillkom bl a för att ta hand om lite överbliven färskost, och de blev faktiskt så goda så jag tycker att ni också ska pröva dem. Jag tror bestämt att de även kan passera som LCHF-frallor, eller i alla fall nästintill. Som lunchmackor passar det att fylla dem med något gott, t ex en kycklingröra, äggsallad, tonfiskröra, pulled pork eller någon vegetarisk röra.

3 stora ägg - sammanlagd vikt ca 195 g
150 g färskost naturell - eller alternativ av soja t ex om du inte tål mjölkprodukter
1 msk pressad citron - den vägde jag inte

100 g mandelmjöl
30 g pumpafrön
20 g Fibrex
10 g linfrökross
15 g husk - ca 1½ msk
1 tsk bikarbonat - ca 6 g
½ tsk bakpulver - knappt vägbart
½ tsk salt

Vispa med elvisp ihop ägg, färskost och citronsaft.
Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ned i äggvispet.
Låt stå och svälla 10 minuter och klicka sedan ut frallor på bakpapprad plåt. Jag gjorde 8 stycken ganska stora frallor. Platta ut och forma bullarna med lite vatten på händerna så att de blir lite mer presentabla.
Grädda i 210 - 220 grader, snäppet nedanför mitten, ca 10 - 12 minuter.
Låt svalna på galler, med eller utan bakduk över. Jag lät dem vara oövertäckta så de blev lite torrare på ytan.

Snart kommer Lilla I och sätter fart på sin morgontrötta mormor. Lilla I fyllde hela 3 år igår, så hon är alltså en STOR tjej nu! Mycket noga! Än så länge ligger dimman nästan lika tät över nejden som i Lutzen när det begav sig, men jag hoppas det ska lätta och ljusna så att dagen förutom köttbullstrillning och bakning med Lilla I även ska bjuda lite frisk luft och uteaktiviteter. Ha nu en jättefin dag allihop!










6 kommentarer:

  1. De ser jättegoda ut! Hoppas din dag tillsammans med Lilla I blir fin. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Katarina! Har haft en rolig - och intensiv - dag med Lilla I. Önskar bara att jag själv hade den energin! Kram!

      Radera
  2. Tackar och bockar det receptet kom helt perfekt! I går googlade jag matbröd på bakpulver men hann inte riktigt hitta något jag fastnade för. Detta är perfekt! Bakas i helgen! Återkommer! Kram Anne.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, då håller jag alla tummar för att du ska gilla frallorna lika mycket som jag gör. Hör gärna av dig igen och berätta! Kram i retur!

      Radera
  3. Ser riktigt gott ut! Hittade hit via ditt matbröd med mixade aprikoser (står ett i ugnen nu) vilket ju va en evinnerlig tur då jag har tre familjemedlemmar med glutenintolerans och själv är lite av en hälsofanatiker. Nästa bak blir garanterat dessa frallor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt Maria! Tack för att du hörde av dig, och varmt välkommen tillbaka att botanisera bland recepten närhelst du har lust! Må så gott!

      Radera