tisdag 1 juli 2014

Kokoskladdkaka med kakaosmör, kakaomassa och kokosolja - både glutenfri och mjölkfri



I förrgår bjöd jag ju på en jordgubbskokossmoothie på egengjord kokosmjölk, och då fick jag en del "kokosrasp" över, som jag inte nändes kasta bort. I stället gjorde jag en kokoskaka av det lite nyttigare stuket. Första gången jag gjorde kakan hade jag ingen honung i, men då tyckte maken att den var i bittraste laget. Med honung i fick den med beröm godkänt, så här kommer reeptet om ni också vill pröva. Och jag tror bestämt att kakan går att göra även med vanlig kokos som inte blivit "urmjölkad".

Jag pytsade också i lite rödbetspulver i min kaka för att plussa på nyttigheterna och fördjupa smaken, men det kan uteslutas. Ta gärna en halv matsked extra kakao i i stället om du inte har rödbetspulver.
Bara 2 matskedar mjöl och inget bakpulver?? Ja, det stämmer på pricken!

ca 60 g "kokosrasp"

80 g kakaosmör - läs mer här
80 g kakaomassa - läs mer här
50 g kallpressad kokosolja
50 g kokosblomssocker - ca 1 dl
2 msk mörk honung
1 msk rå kakao
(1 msk rödbetspulver)
½ tsk vaniljpulver
4 stora ägg
2 msk kokosnötsmjöl eller havremjöl - jag har gjort med båda delarna och båda funkar

Servering: grädde, glass, färska bär, sylt eller vad du vill

Smält kakaosmör tillsammans med kakaomassa och kokosolja. Både kakaosmör och kakaomassa är stenhårda, så det är lättast att riva dem grovt direkt ned i kastrullen.
När det smält rör du ned kokossockret och honung och rör tills det smälter. Rör också ned kakao, rödbetspulver och vaniljpulver och vispa om ordentligt så det blandas.
Låt svalna till rumstemperatur och rör ned äggen ett i taget. Vispa om ordentligt, det blir som en tjock kolasås i konsistensen.
Rör slutligen ned kokosraspet och mjölet och häll smeten i en smord form med löstagbar kant.
Grädda i 175 grader 16 - 18 minuter. Den kan gärna vara lite kladdig i mitten fortfarande, för den stelnar ytterligare när den svalnat.
Låt svalna innan du lossar kakan ur formen. Servera med valfria tillbehör.
















4 kommentarer:

  1. Låter hur gott som helst! Önskar dig en fin dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Katarina, och detsamma till dig!

      Radera
  2. Kakaosmör, vad häftigt. En produkt jag aldrig testat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då får du göra det Sara! Kakaosmör och kakaomassa är jättebra att ha i bakverk. Även toppen att smörja in huden med.

      Radera