måndag 21 juli 2014

Pasta med rostad tomat- och paprikaröra



Den här enkla tomat- och paprikaröran är jättegod till alldeles nykokt pasta. Passa på nu medan det finns härliga svenska tomater som smakar sommar! Du kanske rentav har egenodlade tomater i din täppa. Själv väntar jag med spänning på att mina tomater ska mogna.

Röran passar också jättebra till allt grillat. Gör gärna en stor sats och frys in när du ändå håller på.

3 - 4 portioner valfri pasta - kokt enligt anvisning

2 medelstora röda eller orange paprikor - 400 g
ett gäng mogna tomater - ca 450 - 500 g
1 medelstor gul lök
4 stora vitlöksklyftor
2 msk osötad tomatpuré
2 tsk milt paprikapulver
ganska många varv av mitt hemgjorda vitlökssalt
1 tsk kokosblomssocker
1 - 2 tsk balsamico av något slag - jag använde en favorit, en japansk plommonbalsamico

Kärna ur paprikan, klyv tomaterna, skala och klyfta löken, skala vitlöken.
Lägg alltsammans i en olivoljad form och sätt in i ugnen på 225 grader ungefär 20 - 25 minuter tills paprikan börjar bli lite brun och tomaterna "knorvar sig" i skalet.
Ta ut och låt svalna lite, och flå sedan tomater och paprika. Det går ganska lätt.
Lägg över allt i en kastrull/gryta och rör ned tomatpuré, paprikapulver och salt.
Låt koka ihop några minuter och mixa sedan. Jag mixade direkt i kastrullen med stavmixer.
Smaka av med kokossocker och balsamico, och kanske någon ytterligare krydda, och låt alltsammans få ett hastigt uppkok.
Lägg röran på nykokt pasta, toppa med en driva färskriven parmesan, och garnera gärna med någon färsk örtkrydda. Jag tog en rejäl tuss av favoritkryddan oregano.


Ha nu en mysig Köttfri måndag allihop!














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar