tisdag 29 juli 2014

Grönskande spenatsås - suverän till både fisk, kött och vegetariska rätter



Idag tänkte jag försöka fresta er med en somrigt grön sås som passar till det mesta. "Grönsåser" har det blivit ganska många under årens lopp, och  ofta har jag gjort dem lite "hipp som happ" och smakat av och duttat i det ena och det andra vartefter. Eftersom jag nuförtiden ofta försöker tänka i lite mer bloggvänliga banor så dokumenterade jag mina tilltag den här gången. Resultatet blev en supergod illgrön sås som passar lika bra till fisk och ljust kött som till vegetariska biffar. Vi har ätit den både till ugnsbakad lax med marinerade räkor och till marinerad fläskytterfilé. Mums!

Det här är en buffésats som räcker till många, men självklart kan du göra en mindre sats också. Just den här räcker säkert till tio - lite beroende på vad som i övrigt serveras.

130 g färsk babyspenat - 2 paket à 65 g
½ liten knippa bladpersilja
4 stora äggulor
1 msk vitvinsvinäger
1½ tsk dijonsenap
250 g laktosfri turkisk yoghurt - ½ burk
200 g smetana - en hel burk
lite pressad limesaft, ca 1 msk
1 liten vitlöksklyfta
1 - 2 tsk Trollets örtkrydda - eller annan valfri örtkryddeblandning
(några kvarnvarv vitlökssalt)

Vispa ihop äggulor, vinäger och dijonsenap i en rundbottnad rostfri skål.
Ställ skålen över riktigt hett vatten - koka upp men ta sedan kastrullen från plattan - och vispa kraftigt, gärna med en ballongvisp, tills krämen tjocknar och blir pösig. Låt svalna.

Skölj och slunga spenaten och persiljan torr. Mixa den, först på egen hand, sedan med någon matsked av yoghurten, till en slät grön sås. Eftersom min mixer har sina begränsningar gjorde jag det i två omgångar.
Rör ned spenatsåsen vartefter i äggulekrämen, och rör om.
Tillsätt limesaft och pressad vitlök.
Vänd sedan ned smetanan försiktigt, exempelvis med en slickepott, och smaksätt med örtsalt tills du får önskad smak.
Ställ såsen kallt, gärna över natten, så att smakerna hinner mogna och utvecklas. Smaka av och krydda eventuellt lite mer.

Undrar du vad du ska göra med äggvitorna som blir över? Chokladpavlova med jordgubbar, smetanagrädde och ananascurd är ett förslag. Italienska mandekakor är ett annat. Har du inte lust att stå och baka i hettan utan mer känner för att ligga i hammocken och njuta medan sommarvärmen varar går det utmärkt att frysa in äggvitorna tills molnen tornar upp sig och baklusten infinner sig. För egen del lutar det åt hammocken och en sväng i sandlådan med Lilla I.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar