torsdag 31 juli 2014

Blåbärsginopaj - glutenfri och mjölkfriBlåbärstider go´vänner! Fast förresten, numera är det väl blåbärstiderför jämnan för det går ju att köpa odlade blåbär året runt. Hursomhelst kanske jag kan få locka med en liten skapelse som är något mittemellan gino och smulpaj. Gino är ju en klassisk efterrätt med bär och frukt som är gratinerade med vit choklad, och smulpaj är, tja smulpaj.

Jag har gjort den här efterrätten med både "vanliga" blåbär och odlade stora blåbär, och jag förutsätter att det även går att göra med frysta blåbär. I det senare fallet skulle jag öka på potatismjölsmängden till det dubbla. Om du vet att blåbären är mycket sura kan du också öka på sockermängden. Jag använde en mjölkfri vit choklad, så den här pajen är mycket veganvänlig. Det går förstås bra med vanlig vit choklad också.

Kokossmör eller kokosmousse som det också kallas, finns av flera märken. Det ska inte förväxlas med kokosolja. Smöret är malt av hela kokosnöten och har en krämig konsistens med mild kokossmak. Jättegott i bakverk av olika slag. Så här knåpar du ihop min sagolikt goda blåbärsginopaj:

450 - 500 g färska blåbär
1 msk potatismjöl
1 msk ljust rårörssocker
50 - 75 g hackad vit choklad
100 g kokossmör/kokosmousse
50 g kokosflingor
50 g mandelflis eller flagad mandel

Lägg blåbären i en smord eller kokosoljad form.
Blanda potatismjöl och socker och strö över.
Strö också över den hackade vita chokladen.
Låt kokossmöret mjukna i hett vattenbad. Det blir inte flytande som kokosolja utan mer som en krämig smet. Blanda den med kokosflingor och mandelflis till en smulmassa och fördela över pajen.
Grädda pajen i ugn på knappt 200 grader ungefär 20 minuter.
Servera pajen lite ljummen tillsammans med en klick kall lättvispad grädde. Med vispad kokosgrädde, risgrädde eller sojagrädde fortsätter efterrätten att vara veganvänlig.

Igår hade vi ett hejdundrande åskoväder här, men nu strålar solen igen på oss. Hoppas ni får en underbar dag allihop!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar