söndag 27 juli 2014

Glutenfri rulltårta med fyllning av färskost och choklad



Fikagäster på ingång? Då är rulltårta suveränt att ha i frysen för att lätt plocka fram när det är dags att sätta igång bryggaren eller blanda saften. Rulltårtan är lätt att skära även i fryst tillstånd och tinar på nolltid, i alla fall i den sommrvärme som vi haft den senaste tiden. Till och med jag som älskar sol och värme pustar och stånkar ibland när termometern kryper upp mot 34 grader!

Rulltårtan är glutenfri, men kan också lätt göras laktosfri med laktosfri färskost och laktosfri eller mjölkfri choklad. Jag använde en mjölkchoklad från Divine, men det går också bra att ta mörk choklad eller någon smaksatt choklad.

4 medelstora ägg
1½ dl ljust rårörssocker
3 msk rårismjöl - 30 g
3 msk maizenamjöl - 30 g
1 tsk bakpulver
1 dl mandelspån

1 ask färskost - 200 g
1 tsk mörk dadelsirap eller honung
1 kaka mjölkchoklad eller annan valfri choklad - 100 g

Vispa äggen riktigt pösiga och fluffiga med elvisp.
Blanda rårismjöl, maizenamjöl och bakpulver och sikta ned i pöset.
Blanda om väl men försiktigt med stora luftiga tag, gärna med en slickepott.
Bred ut smeten på en bakpappersklädd plåt och strö över mandelspån.
Grädda i knappt 250 grader ca 5 minuter. Passa noga, det handlar om sekunder mellan gräddat och bränt!
Strö lite råsocker, antingen direkt på ytan eller på ett bakpapper och stjälp upp rulltårtan uppochned.
Pensla papperet med kallt vatten och dra försiktigt bort papperet. Låt svalna.

Koka upp färskosten med sirap och bryt ned chokladen. Rör tills det smälter och låt svalna.
Bred krämen över rulltårtan och rulla ihop med hjälp av bakpapperet.
Förvara rulltårtan i frys eller kylskåp.
Servera gärna med lite färska bär till.

Ha en skön sommardag och var rädda om er!













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar