Jag tror bestämt att våren fått Let´s dance-fnatt och dansar tango! Två steg fram och ett steg bakåt! Det såg ju riktigt lovande ut för några dagar sedan med vårvärme, solsken, snödroppar och tussilago, men nu har det svängt med besked. Isiga och nariga vindar, termometern på nollan, ett tjockt lager med snö på marken och snöflingor som dansar i luften. Med andra ord känns det som läge med en värmande gryta igen som väcker livsandarna till liv!
Den här grytan med afrikanska smaker är helt vegan, och smakar gott till ris eller quinoa. Den fick godkänt igår när dotter och måg tittade över på lunch. Den räcker till 5 - 6 personer. Minst.
Häromdagen berättade jag ju om FODMAP-dieten. Du kan faktiskt ganska enkelt anpassa grytan till en mer "magvänlig" gryta som ändå smakar gott. Uteslut vitlök och kikärtor. Använd jordnötssmör i stället för cashewpasta. Hoppa över buljongpulvret och smaksätt i stället med soja. I stället för färdig kryddblandning som innehåller lök och vitlök kryddar du själv med exempelvis koriander, paprikapulver, gurkmeja, kummin, chili och örter. Med appen IBSfri kan du själv lätt avgöra vilka livsmedel som är okej, vilka som är "rödlistade", och vilka du bara ska äta en begränsad mängd av. Hoppas grytan ska smaka, vilken version du än väljer.
Så här gjorde jag min gryta, som passar bra idag på Köttfri måndag:
2 msk ghi
1 msk rapsolja
1 msk afrikansk kryddblandning - eller annan liknande kryddblandning
700 g sötpotatis
400 g morot
400 g potatis
3 stora vitlöksklyftor
1 burk kokosmjölk - 17%
2 - 3 msk lantbuljongpulver
3 msk cashewpasta eller jordnötspasta/smör
1 msk färskpressad ingefärssaft
1 tetra kokta kikärtor, 380 g
salt från kvarn
färsk, hackad persilja
Tillbehör: rostade saltade cashewnötter, någon sötsyrlig chutney, ris eller quinoa
Skala och tärna sötpotatis, potatis och morot. Skala och flisa vitlöken.
Hetta upp ghi och olja och fräs kryddblandningen några minuter under omrörning så att smaken och doften blommar ut.
Häll i rotsaker och vitlök och fräs runt under omrörning ett par minuter så att det blir lätt rostat.
Mixa ihop kokosmjölk och cashew- eller jordnötspasta och häll i.
Tillsätt buljongpulver och låt grytan puttra under lock på svag värme tills det känns mjukt, 15 - 20 minuter. Späd med en aning vatten om du tycker det blir för tjockt. Mängden buljongpulver beror på om den nötpasta du använder är saltad eller helt osaltad. Min cashewpasta var helt osaltad, så jag tog 3 msk buljongpulver.
Riv färsk ingefära och krama ur saften, och tillsätt den.
Spola av kikärtorna i kallt vatten och vänd ned i grytan. Låt alltsammans bara få ett uppkok och smaka av om det behövs mer salt. Strö över färsk hackad persilja.
Mmm, så fräscht och gott! Ha en bra dag, kram!
SvaraRaderaDet ser himla gott ut!! Sötpotatis och kikärter är två av mina favoriter. Röda linser är också en stor favorit hos mig, särskilt i grytor och soppor, så det ska nog ha i lite också.. :)
SvaraRaderaHahaha, ja det var verkligen en riktigt bra beskrivning av årstiden;) Förra veckan trodde vi nästan att det var på väg att gå direkt till sommar i full fart - men nu är det riktiga skånska vårvindar som viner kring husknuten!
SvaraRaderaLåter so men gryta med riktigt goda och värmande smaker, så gott med nötterna i också.
Hoppas du får en fin vecka Kjersti,
kramar
Det är väl det som är vår - sommarvärme ena stunden och vinter nästa. Vi är förskonade från snö här nere i Växjö idag i alla fall, jag hoppas att det förblir så. Men jag kan tänka mig en rejäl portion av din gryta här ändå, det behövs fortfarande lite värme i magen!
SvaraRaderaTack allihop för era kommentarer! Ikväll har vi ätit resterna av grytan och den smakade lika gott idag faktiskt. Och vinter har vi verkligen fått, så det lär nog bli fler grytor Ha det gott allihop!!
SvaraRaderaDen här grytan ska jag testa! Fast utan kikärter, däremot cashewnötter klarar av min mage i små mängder. :)
SvaraRaderaJa, nu blir det vinter igen...men det är inget att vara ledsen över, bara finna sig i det. :)
Ha en fin "vinterdag"!
Kramar!
//Lana
Tja, det är bara att gilla läget. Här snöar det igen nu. Ha en bra dag du också! Kram!
RaderaVad gott det verkar!
SvaraRaderaTack Gunilla, vad roligt att du tycker det!
Radera